Corona sætter tydelige spor i sommertrafikken

De skrappe rejsevejledninger betyder, at ikke bare vores ferieplaner men også rejsemønstre er helt anderledes i år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Meget færre kører mod grænserne – til gengæld, så er der pres på veje, der leder til danske sommerhusområder.

Sådan er status fra Vejdirektoratet, der har sammenlignet ferietrafikken i år med den tilsvarende trafik i sommerferien sidste år.

quote Det ser som forventet ud til, at ekstra mange danskere holder sommerferie indenlands i år

Niels Moltved, projektleder, Vejdirektoratet

Og mens trafikken generelt ligger under sidste års niveauer, så er der på nogle veje markante stigninger i trafikken sammenlignet med sidste år.

20 procent færre på Sydmotorvejen

Således var der på vejstrækningerne i nærheden af grænsen mod Tyskland i sidste weekend et fald i trafikken på omkring 20 procent sammenlignet med samme weekend sidste år. Det gjaldt blandt andet Sønderjyske Motorvej ved Haderslev og Sydmotorvejen mod Rødby, mens trafikken på Øresundsmotorvejen mod Sverige var næsten halveret.

Anderledes så det ud på flere af de store strækninger rundt omkring i det danske sommerland.

- Det ser som forventet ud til, at ekstra mange danskere holder sommerferie indenlands i år. Det viser sig blandt andet ved en usædvanlig lav trafik nær grænserne og en øget trafik på tværs af landet mellem hovedstadsområdet og Jylland samt på hovedvejene til og fra sommerhusområderne, for eksempel ved den jyske vestkyst og i Nordsjælland, siger Niels Moltved, projektleder i Vejdirektoratet i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Grafik: Nick Abildgaard

Stigning mod Odden

På Sjælland var det strækningerne mod nord, herunder Hillerødmotorvejen og Oddenvej på Sjællands Odde, der oplevede markant flere biler på vejene denne weekend med henholdsvis 12 og 13 procent flere bilister i forhold til sidste år.

Endnu større er trafikken mod de jyske sommerhuse på vestkysten, hvor trafikken steg med op til 25 procent.

- I vores sommerferieprognose havde vi en forventning om, at lørdagene ville bære præg af kø og forlænget rejsetid, da det traditionelt er skiftedag i mange sommerhuse - og den prognose holder stik. Fredag var dog også en stor rejsedag, og i Nordjylland lå fredagstrafikken faktisk over lørdagstrafikken. Så det har i det hele taget været en meget befærdet weekend, siger Niels Moltved, projektleder i Vejdirektoratet.

VIDEO: Sådan her så det ud ved Storebæltsbroen og på Ringsted Station lørdag den 18. juli, som blev en af årets helt stpre rejsedage.