Corona lukker misbrugsbehandling - Dennis bruger mindfulness til at undgå tilbagefald

Ringsted Kommune har lukket dagbehandlingen for deres misbrugere. Men borgerne holder sammen på telefon og bruger mindfulness for at undgå tilbagefald.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sæt dig godt til rette med rank ryg, så du sidder i en behagelig stilling – og luk nu dine øjne, hvis det føles rigtigt.

En blød, behagelig kvindestemme strømmer ud af højtalerne i en toværelses lejlighed i et boligkvarter i Ringsted. Her holder Dennis sig for tiden indendøre sammen med katten Plus for at undgå at blive smittet med coronavirus.  

- Jeg bruger de her øvelser for ikke at gå i panik og få stress. Jeg sover rigtig dårligt, og jeg ved godt, hvad jeg skal tage for at sove, men jeg kender også konsekvenserne. Så det er for ikke at brænde sammen oveni hovedet, så klarer jeg lige den dag. Jeg tager en dag ad gangen, fortæller Dennis.

quote Min sygdom hedder ”Dennis”. Jeg ved jo godt, at det ikke er godt at drikke og ryge hash. Men det er svært at stoppe virkelighedsflugten

Dennis, Ringsted Kommune

Styr på tankerne

Han var ellers i gang med den sidste del af sin behandling for sit alkohol- og stofmisbrug på Ringsted Dagbehandling, men som alle andre offentlige institutioner ligger Prinsensvej 10 i Ringsted øde hen, og behandlingen er på standby.

Og så alligevel ikke.

De bløde toner er en del af livlinen.

- For mig handler det om at få ro oveni hovedet. Det hjælper for mig med de her åndedrætsøvelser, hvor jeg får pulsen ned. Udover min kat, som synes, at det er rigtig hyggeligt, så generer det jo ikke nogen, fortæller Dennis. 

Mens alle nu holder sig indendørs, er der dannet grupper på tre-fire medlemmer, som dagligt er i kontakt med hinanden på telefon, mail eller Messenger for at undgå tilbagefald. Derudover bliver brugerne opfordret til at bruge det værktøj, som Ringsted Dagbehandling har brugt siden 2018. Øvelserne med mindfulness kan nemlig være en stor hjælp, når det gælder om at finde ro i kroppen og få styr på tankerne.

- Vi har en fast aftale om mindst at tale sammen et par gange om ugen, men indtil videre har vi talt sammen hver dag. Vi har en lukket gruppe på Messenger, hvor vi skriver til hinanden om, hvad vi bøvler med hver især, og spørger, om de andre har input. Det kan være familieproblemer, der volder sorg og smerte, fortæller Dennis.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Ringsted Dagbehandling har siden 2018 brugt mindfulness som et værktøj i behandlingen af misbrugere. Nu hvor dagbehandlingen er lukket, bliver brugerne opfordret til selv at lave øvelserne hjemme for at undgå tilbagefald. 
Ringsted Dagbehandling har siden 2018 brugt mindfulness som et værktøj i behandlingen af misbrugere. Nu hvor dagbehandlingen er lukket, bliver brugerne opfordret til selv at lave øvelserne hjemme for at undgå tilbagefald.  Foto: Jannie Lynghøj Andersen, Ringsted DAgbehandling

I øjeblikket er 15 mennesker i behandling på Ringsted Dagbehandling. Udover misbrugsrådgivere er der også tilknyttet frivillige, der tidligere selv har haft et stofmisbrug. Den store gruppe af frivillige åbner under normale omstændighederne dørene i weekenden, så dagene ikke føles for lange, når man lige er blevet clean.

quote Det hjælper for mig med de her åndedrætsøvelser, hvor jeg får pulsen ned

Dennis, Ringsted Kommune

Derudover foregår selve behandlingen sådan, at man fire gange om ugen mødes til morgenmad og gruppesamtaler. Men nu foregår alt altså på telefon og hjemme.

- Jeg er heldigvis ikke alene. Jeg har mit netværk, og min telefon er ikke smittet. Den kan jeg godt bruge. Så selvom jeg ikke fysisk sidder overfor nogen, så er vi stadig i fællesskabet, siger Dennis.

De var pisseligeglade

Han er 53 år og har været alkohol- og stofmisbruger i mange år. Han voksede op i København, og allerede som helt ung havde han et hashmisbrug og røg hver dag. Hjemme var der skænderier og vold.

- Jeg er et barn af 60'erne. Mine forældre var meget unge, og de røg hash, som mange gjorde dengang. Da de opdagede, at jeg røg hash, blev der blot sagt: Nå. Så jeg tænkte, at de bare var pisseligeglade med, hvad jeg gjorde, fortæller Dennis. 

- Det begyndte med fester i weekenderne, og pludselig startede weekenden om torsdagen og sluttede først om tirsdagen. Kokain og amfetamin kom til. Det er en del af misbruget, at det eskalerer. Når det ene ikke længere virker, så tager man noget stærkere. Jeg var midt i 20'erne, da jeg erkendte, at stofferne styrede mig. 

Min sygdom hedder ”Dennis”

På et tidspunkt besluttede Dennis at forlade København og flytte til Ringsted, hvor han havde en kæreste. Han besluttede sig for at søge behandling for sit misbrug.

- Min sygdom hedder ”Dennis”. Jeg ved jo godt, at det ikke er godt at drikke og ryge hash. Men det er svært at stoppe virkelighedsflugten og få slukket for de psykiske smerter. Jeg er ikke vant til at have det godt.

De seneste år har han i flere perioder været clean. Men der har også været tilbagefald.

- I alt har jeg haft tre tilbagefald, men denne gang skal det være. Jeg er ikke i tvivl om, at jeg gerne vil have et godt liv. Det kan være utroligt svært at gøre alene. Jeg skal forholde mig til mit misbrug resten af livet, siger han.

quote Selvom jeg ikke fysisk sidder overfor nogen, så er vi stadig i fællesskabet

Dennis, Ringsted Kommune

- Jeg har min datter, hun er også en del af mit netværk. I dag er hun 25, og hun er så gammel nu, at hun siger til mig, når jeg skal tage mig sammen. Hvis jeg får et tilbagefald, så bliver det ikke på grund af coronavirus. Jeg gør nu alt dét, der virker på daglig basis. Jeg skal have det bedste ud af min dag, siger Dennis.

Og en af metoderne er altså indimellem at sætte sig i stolen eller lægge sig ned på gulvet i den toværelses og tage på en rejse gennem krop og vejrtrækning.

Forestil dig at roen sænker sig over dig. At alt bliver fredfyldt. Tillad dig selv stille og roligt at komme til stede. Tag en dyb indånding og giv slip på din udånding. Mærk, hvordan din krop slapper en lille smule mere af. 

- Det synes Plus er vældig spændende. Så går der lige et par minutter, før hun finder ud af, hvad jeg nu har fundet på, smiler Dennis i telefonen, mens der lyder mjaven i baggrunden.

Dennis' fulde navn er redaktionen bekendt, men for at beskytte ham og hans familie har vi valgt at anonymisere ham.

Mndfulness-øvelser til at finde ro

 

Kort åndedrætsøvelse 

 

Lang åndedrætsøvelse

 

Fantasirejse

 

Kropsscanning