Borgmestre vil have vaccinationssteder i alle kommuner: - Det kan koste på ældres omsorg

Kommunerne står overfor en logistisk stor opgave, når vaccinationerne af plejekrævende ældre i eget hjem for alvor kommer i gang.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Gør som i Nordjylland – lav mindst ét vaccinationscenter i hver kommune.

Sådan lyder opfordringen fra Odsherreds borgmester Thomas Adelskov (S), der frygter, at plejesektoren i kommuner uden eget vaccinationscenter står overfor en meget stor logistisk opgave, når vaccinationerne af ældre med behov for pleje i eget hjem for alvor kommer op i gear.

- Vi har mange borgere, hvor vi er nødt til at sende medarbejdere med, når de skal vaccineres. Det kan være borgere med handicap, både psykisk eller fysisk – eller måske borgere, der er svage, isolationskrævende og måske ligefrem er sengeliggende. Det bliver hurtigt en meget stor opgave for os kommuner, når man tænker på, hvor mange der skal vaccineres, siger han.

- Det er medarbejderresurser, som jo skal findes et sted - og det kan let komme til at gå fra pleje og omsorg. Så vi ser rigtig gerne, at der kommer et eller flere testcentre i alle kommuner, siger han.

Op til 50 kilometer til test

Borgerne fra Odsherred Kommune har det nærmeste vaccinationssted i Holbæk - men det bør flyttes meget nærmere borgerne, mener borgmesteren.

- Vi vil jo gerne have, at vaccinationerne kommer ud til så mange som overhovedet muligt. Men for nogen vil det være uoverskueligt at kunne transportere sig så langt til et teststed. Jeg frygter, at de lange afstande vil afholde nogle borgere fra at lade sig vaccinere, siger borgmesteren.

Kommer en borger fra området omkring Havnebyen, så er der 50 kilometer til test i Holbæk.

Opfordring fra flere kommuner

En række borgmestre i regionen deler Thomas Adelskovs forslag. Deriblandt borgmester i Faxe Kommune, Ole Vive (V).

- Når vi begynder at modtage flere vacciner, så er det mit ønske, at vi også får et vaccinationssted lokalt, så borgerne ikke skal transportere sig så langt. Det tror jeg også kan få indflydelse på, hvor mange der siger ja til at blive vaccinereret, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet...

Ole Vive
Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Også Martin Damm (V) opfordrer Region Sjælland til at oprette et vaccinationssted i Kalundborg kommune.

- Det er helt afgørende, at vaccinationerne kommer bredt og nemt ud. Kommunen lægger gerne lokaler til. Ligeledes vil vi tilbyde transport til immobile borgere uden anden transportmulighed, skriver borgmesteren i et Facebook-opslag.

Regionsrådsformand lover flere vaccinationsteder 

Ifølge Heino Knudsen (S), der er regionsrådsformand i Region Sjælland, er det den nuværende mængde af vacciner, der er årsagen til, at der endnu ikke er oprettet faste vaccinationssteder lokalt. 

Regionsrådsformanden lover dog, at man vil rykke tættere på borgerne, når de store leverancer kommer.

- Vi er i gang med at lægge sidste hånd på, hvordan og hvorledes vi kan komme helt ud i kommunerne. Men det er svært at sætte eksakte datoer på, fordi vi ikke kender datoerne for de næste leverancer, men ligeså snart de kommer, så er vi klar, siger Heino Knudsen (S) til TV2 ØST.

Artiklen fortsætter under billedet...

Thomas Adelskov efterlyser flere lokale testcenter som dette i Holbæk.
Thomas Adelskov efterlyser flere lokale testcenter som dette i Holbæk. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

Klar til at hjælpe

Thomas Adelskov lover, at hans kommune er klar til at hjælpe, hvis det bliver aktuelt. De er allerede klar til at organisere vaccinationerne af de ældre, der er i hjemmeplejen.

- Vores medarbejdere har været ude ved en lang række af de ældre. Man kan sige, at vi har listerne klar, hvis de ellers kommer med kanylerne, siger han.

Vaccinationerne af plejekrævende ældre blev indledt i sidste uge. Her kan de ældre med invitation booke vaccination, efterhånden som der bliver vaccine tilgængelig i Danmark.