Borgmestre med penge i kassen er glade for aftale om fremrykkede byggeprojekter

Mens Holbæk og Næstved kommuner hurtigt vil fremrykke byggeprojekter, får Lolland Kommune ikke noget ud af, at anlægsloftet ophæves i 2020.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kommunernes anlægsloft for 2020 blev torsdag ophævet som følge af en aftale indgået mellem regeringen, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner.

Med aftalen bliver det muligt for landets kommuner at bygge og renovere – uden et loft til at stoppe projekterne. Det skal sætte gang i økonomien og sikre arbejdspladser under coronakrisen.

Aftalen skaber tilfredshed hos flere borgmestre i regionen.

- Jeg er glad for og tilfreds med, at anlægsloftet bliver fjernet i år. Det er i hvert fald noget, vi i Holbæk har tænkt os at benytte, siger borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S).

Samme positive toner lyder fra Næstveds borgmester, Carsten Rasmussen (S).

- Når der skal vækst i samfundet, og økonomi skal i gang, er det her en af de nemme ting at gøre.  
Vi kan sagtens sætte nye projekter i gang ret hurtigt, for vi har dem liggende, så den aftale hilser jeg velkommen, siger han. 

Lolland får ikke glæde af aftalen

Der er imidlertid et men i aftalen. Kommunerne skal også have råd til at fremrykke byggeprojekterne, og det har man ikke hos Lolland Kommune.

Kommunen kan heller ikke gøre brug af muligheden om at låne penge til investeringer, som aftalen også indeholder. 

- Kommuner med høj gæld, lav likviditet og en høj skat har sådan set ikke mulighed for at byde ind på at øge anlægsrammen, og der hører Lolland desværre iblandt. 

- Vi håber på, der snart kommer en ny udligningsreform, der vil give os nogle penge, så vi også kan være med på vognen og investere, siger borgmester Holger Schou Rasmussen (S).  

Ser gerne loftet fjerne i 2021

Christina Krzyrosiak Hansen havde gerne set, at aftalen også gjaldt anlægsloftet i 2021.

- Ved at det kun er et år, er det begrænset, hvad vi kan sætte i gang af projekter, og hvor store de kan være, da vi ikke ved, om vi har plads til dem i anlægsloftet i 2021, siger hun.

På torsdagens pressemøde sagde finansminister Nicolai Wammen (S), at regeringen til maj, hvor den mødes med kommuner og regioner til økonomiaftalerne, vil kigge på, om anlægsloftet også skal fjernes i 2021.