Børn blev mobbet og krænket mere på nettet under corona

Ifølge organisationer gjorde børns øgede digitale tilstedeværelse dem sårbare overfor mobning og krænkelser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Under corona har flere børn og unge oplevet at blive mobbet på nettet. Og organisationer melder om en markant stigning i henvendelser om digitale krænkelser - herunder af seksuel karakter.

Det fremgår af en ny rapport fra Børns Vilkår og TrygFonden - "Svigt af børn i Danmark", der giver en status på børns trivsel.

Antallet af samtaler hos BørneTelefonen om digital mobning blev fordoblet efter den første nedlukning.

I månederne inden fortalte 12 procent af de børn, der henvendte sig til BørneTelefonen om mobning, at den foregik digitalt. Efter nedlukningen den 12. marts steg den andel til 27 procent.

- Det er helt oplagt, at børn har brugt mere tid på sociale medier under corona. De er kommet til at spille en meget stor rolle for børns sociale liv, og derfor er det ikke overraskende, at mobning er taget til her, siger Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår.

Spørger man Jon Kristian Lange, seniorrådgiver i Red Barnet på området børns digitale liv, er tallet forventeligt.

- Vi kan se, at den hadefuld tale er steget meget markant under corona, siger han.

Børn og unge blev under corona også mere sårbare for andre krænkelser på nettet - herunder dem af seksuel karakter.

Læs også
Ferielejre skal få udsatte børn tilbage i fællesskaberne
Læs også
Ferielejre skal få udsatte børn tilbage i fællesskaberne

Red Barnets rådgivningsorgan SletDet modtog i 2020 3052 henvendelser. Det er 87 procent flere end året før. Næsten en tredjedel handlede om digitale sexkrænkelser.

Aftale med forældre er essentielt

Per Frederiksen er psykolog hos Red Barnet og projektleder for organisationens indsats mod overgrebsmateriale.

Han nævner grooming som eksempel på de krænkelser, som flere børn oplever. Her opbygger en mentalt eller aldersmæssigt overlegen person en relation til et barn eller ung med henblik på et seksuelt overgreb.

Femte årlige svigt-rapport fra Børns Vilkår

Børns Vilkår er onsdag udkommet med sin femte årlige statusrapport over omfanget af svigt hos børn i Danmark.

Gennem de nyeste opgørelser, undersøgelser og forskning kortlægger organisationen, hvordan det går med de mest udsatte børn og unge.

  • I år har rapportens konklusioner været præget af coronakrisen:

 Ifølge rapporten har året med corona medført øget mistrivsel blandt grupper af børn og unge. I 2020 ville 3,5 procent af alle dem, der ringede ind til Børnetelefonen, tale med en rådgiver om ensomhed. I februar og marts 2021 var andelen 5 procent.

  •  Flere er i løbet af de seneste år blevet opmærksomme på underretningspligten. Ifølge målinger fra Børns Vilkår og TrygFonden er der sket en fremgang blandt dem, der kender til den, fra at være 53 procent i 2017 til 78 procent i 2021.

  •  I 2020 steg antallet af anmeldelser om psykisk vold mod børn og unge til 143 fra 53 i 2019. I 46 procent af tilfældene i 2020 var tale om børn under ti år. Psykisk vold blev strafbart i 2019.

  •  Børn og unge fra misbrugsfamilier har haft en stigende efterspørgsel på hjælp udefra. Hos TUBA, som hjælper disse børn og unge, har chatrådgivningen oplevet en fordobling i henvendelser, efter coronapandemien brød ud.

Kilder: Børns Vilkår.

Når det kommer til krænkelser - også af seksuel karakter - er det afgørende, at forældre har åbnet et forum til at tale om det, forklarer Per Frederiksen.

- Vi ved, det er afgørende, at børn har en klar aftale med deres forældre. At de altid kan komme til dem, hvis de oplever noget ubehageligt på nettet. Og at forældre lover ikke at blive sure, skuffede eller straffende.

En pointe, der følges op af Børns Vilkårs direktør.

- Hvis barnet sidder alene, er risikoen langt større for, at det løber af sporet, og de reelt kan afpresses, siger Rasmus Kjeldahl.


Nyhedsoverblik