Billetsystem og livestreaming - kirker må tænke alternative tanker før julens gudstjenester

Mens andre kirker flytter deres gudstjenester til sportshaller, holder to andre fast i, at julens gudstjenester skal foregå i Guds hus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der plejer at komme 700 kirkegængere til gudstjenesten den 24. december i Herlufsholm Kirke.  Bænkene er propfulde, der bliver sat ekstra klapstole frem, og på gulvet sidder længselsfulde og energiske børn. 

Denne tætpakken af mennesker bliver ikke mulig i år grundet coronavirussens forsamlingsforbud. I stedet må der kun være 125 ad gangen samlet i den sydsjællandske kirke og for at sikre sig, at antallet overholdes, har kirken besluttet at lave et enkelt billetsystem, hvor man kan få en billet til hver af gudstjenesterne.

- Der er en farve per gudstjeneste, sådan så de 125, der må være herinde, kan komme herinde i god ro og orden, siger sognepræst Henning Marcher. 

Man skal møde fysisk op for at få fingre i billetterne, men mislykkes man med det, er der fortsat håb.

- Vi vil samtidig forsøge at livestreame både vores børnegudstjeneste, og det fjol der nu må være i den, og vores mere almindelige gudstjeneste juleaftensdag, hvor vi bruger kirkens nye kamera, siger Henning Marcher. 

Krav: Syng ikke

Alternative tanker tænkes ligeledes i den noget mindre Nordre Kirke i Nykøbing Falster, hvor man også er gået med på billetbølgen.

Man kan tilmelde sig på forhånd online, og ellers gemmer kirken også en håndfuld billetter eller to til dem, der ikke har mulighed for at gå på nettet, men som så må møde op på matriklen, oplyser sognepræst Lill Arendt Hemmingsen.

Får man en billet, er der dog ingen grund til at varme stemmebåndene op hjemmefra. 

Her må kirkegængerne nemlig ikke synge med juleaftensdag – for uden sang stiger det tilladte antal af kirkegængere fra 24 til 44 ifølge retningslinjerne fra sundhedsmyndighederne.

- Vi må undlade, at det er os, der synger, men hvor koret i stedet synger for os, siger Lill Arendt Hemmingsen, som så til gengæld skruer op for intensiteten og vil afholde syv gudstjenester juleaftensdag, dog af en kortere varighed end normalt. 

Tidligere har TV2 ØST fortalt, hvordan eksempelvis kirken i Hagested i Holbæk har valgt at afholde årets julegudstjeneste i den lokale sportshal for at overholde forsamlingsforbuddet.

Nordre Kirke havde overvejet samme tanke, men skød den hurtigt ud til siden igen.  

- For det er jo ikke en idrætshallen, folk kommer for at være i. De kommer faktisk for at være i kirken, siger Lill Arendt Hemmingsen.

Hendes præstekollega Henning Marcher er enig.

- Julens budskab og kirkens rum kan ikke bare skilles ad. Og det vil ikke blive det samme i en idrætshal. 

Artiklen fortsætter under billedet.

I Nordre Kirke i Nykøbing Falster siger man farvel til fællessangen under salmerne for til gengæld at kunne rumme flere i kirken, siger sognepræst Lill Arendt Hemmingsen. 
I Nordre Kirke i Nykøbing Falster siger man farvel til fællessangen under salmerne for til gengæld at kunne rumme flere i kirken, siger sognepræst Lill Arendt Hemmingsen.  Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

I Herlufsholm plejer flere end 2.000 kirkegængere at nå forbi til gudstjeneste juleaften. Når gudstjenesterne livestreames kan de potentielt nå ud til mange flere. 

- Lige nu kan man godt føle en form for nervøsitet ved det, men jeg ved, at når man først kommer igang, så glemmer man alt om det her kamera, og så går det som det plejer - tænker jeg, siger Henning Marcher.

På TV2 ØST-kanalen kan du også se julegudstjenester.
Det er fra Strandkirken i Marielyst og sendes i juledagene den 24., 25. og 26. december.