Beskidte handsker og ultratynde kitler - Lolland Kommune kritiserer værnemidlers kvalitet

Svingende kvalitet i engangskitler- og handsker betyder, at Lolland Kommune selv må tilkøbe ekstra værnemidler fra privat hold.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Handsker, der er beskidte, varierer i tykkelsen og ikke er solidt nok til at holde materiale væk fra hænderne.

Forsendingskasser med handsker, hvor der ligger jordrester i.

Kitler, der er så tynde, at de så nemt som ingenting går i stykker, og som er umulige at tage på.

Kvaliteten af de værnemidler, som staten sender ud til kommunerne og sundhedspersonalet som beskyttelse i denne coronatid, burde være i top.

Men det er den langt fra, mener Lolland Kommune, som kritiserer kvaliteten af og kontrollen med værnemidlerne. Nu har kommunen set sig nødsaget til at tilkøbe ekstra fra en privat leverandør.

Det er Kommunalt Værnemiddel Indkøb (Kvik), der står for at købe og sende de statslige værnemidler ud. Kvik blev oprettet, fordi kommunerne tidligere havde svært ved selv at skaffe værnemidler og har base i Aarhus Kommune, som sammen med Odense, Aalborg, Roskilde og København kommuner står for at sikre, at der er tilstrækkeligt med værnemidler til sundhedspersonalet. 

- Eftersom det er Kvik, der er leverandør til os i kommunerne, synes jeg, de har en opgave i at sørge for, at værnemidlerne, de sender ud, er af en ordentlig kvalitet, og jeg synes ikke, de udfører opgaven godt nok, siger ældre- og sundhedschef i Lolland Kommune, Søren Wollesen.

Tynde kitler og beskidte handsker

Han kalder kvaliteten for meget svingende og fortæller, at den har stået på siden foråret. Han retter især kritikken mod engangshandskerne.

- Vi har konstateret beskidte handsker, selvom de ikke har været pakket ud af den kasse, de lå i, og der har ligget jord - ja, det lyder åndssvagt - i nogle af pakkerne, som handskerne blev leveret i.

- Vi har også testet handskerne og har kunnet konstatere, at nogle af dem stort set ikke har kunnet beskytte mod gennemtrængning af materiale. Det svarer jo til ikke at tage nogle handsker på. Det er ikke godt.

Og fornylig på det ugentlige kriseberedskabsmøde orienterede han om, at den også er gal med kitlerne.

- Når vi skal tage kitlerne ud af poserne for at pakke dem om, går de simpelthen i stykker, hvis ikke vi passer på. De er så tynde, at vores medarbejdere nærmest ikke kan håndtere at tage dem på. Det er godt nok skidt, for kitlerne skal beskytte dem mod at blive smittet.

Udbrudt håndeksem hos ansatte

Lolland Kommune har en mistanke om, at et bestemt mærke af handsker er årsag til, at 15 ansatte nu døjer med håndeksem. Den mistænker også værnemidlerne fra Kvik for at være en medvirkende årsag til et smitteudbrud i hjemmeplejen, som skete for nylig. Søren Wollesen understreger, at kommunen i begge tilfælde ikke direkte kan bevise det.

- Men det er klart, at under indtrykket af vores almindelige bekymring over værnemidlernes kvalitet, så kommer de jo til at indgå, når vi leder efter årsagerne.

Lolland Kommune har flere gange kontaktet Kvik og Kommunernes Landsforening og gjort opmærksom på problemet. Nu vil kommunen også kontakte Styrelsen for Patientsikkerhed.

Værnemidlernes kvalitet har også nået Christiansborgs gange. I et svar til sundhedsordfører for Dansk Folkeparti Liselott Blixt oplyste sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i december sidste år, at tre kommuner havde kontaktet Kvik og gjort opmærksom på problemet med et parti beskidte handsker, og at Kvik ikke var bekendt med, at der er tale om en generel problemstilling.

carsten rasmussen.7
Læs også
Borgmester roser ny aftale - giver kommuner adgang til data om coronasmittede borgere
carsten rasmussen.7
Læs også
Borgmester roser ny aftale - giver kommuner adgang til data om coronasmittede borgere

På trods af at kun tre kommuner, hvoraf Lolland altså er den ene, har kontaktet Kvik, har Søren Wollesen svært ved at tro, at ikke flere kommuner oplever det samme. 

- Det vil undre mig, og jeg synes, man burde undersøge det i en bredere forstand.

Som en konsekvens af at måtte kassere en mængde af de modtagne værnemidler fra Kvik har Lolland Kommune set sig nødsaget til at købe værnemidler fra en privat leverandør for at sikre sig, at der er nok værnemidler til sundhedspersonalet.

- Det er dyrt, skal jeg hilse at sige, men de er bedre end værnemidlerne fra Kvik, og vi er simpelthen nødt til det, for ellers har vi ikke nok til at passe på vores medarbejdere, og det skal vi, siger Søren Wollesen. 

Det er ikke lykkedes TV2 ØST at få en kommentar fra Kvik, Aarhus Kommune eller Kommunernes Landsforening. 


Nyhedsoverblik