Bedst til at vaske hænder - Sjælland og øerne holder fast i Sundhedsstyrelsens anbefalinger

Nye tal viser, at sjællænderne holder godt fast i Sundhedsstyrelsens anbefalinger om at holde afstand og vaske hænder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sjællænderne er fortsat rigtigt gode til at efterleve Sundhedsstyrelsens anbefalinger om god håndhygiejne og afstand.

Det viser en analyse, som Sundhedsstyrelsen har foretaget sammen med HOPE-projektet i Aarhus, Kantar Gallup og Epinion.

Den viser, at man på Lolland, Falster og Vest- og Sydsjælland er mest opmærksom på at vaske hænder og holde afstand.

quote Vores foreløbige undersøgelser viser, at det centrale for en høj grad af smitteforebyggende adfærd er følelsen af at have tilstrækkelig og klar viden

Michael Bang Petersen, professor, Statskundskab på Aarhus Universitet, leder af HOPE-projektet.

Ifølge Niels Sandø, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsen, er det meget positivt, at sjællænderne holder så godt fast i anbefalingerne.

- Vi vil gerne rose sjællænderne for at holde så godt fast i vores anbefalinger. Det er et tegn på, at sjællænderne er ved at ændre deres vaner, så det er noget, man bare gør. Det er lige præcis det, der skal til for, at vi kan holde smitten nede og dermed i sidste ende fortsætte med at genåbne på en tryg måde, siger Niels Sandø i en pressemeddelelse.

Vasker hænder over 10 gange dagligt

Når det kommer til god håndhygiejne, siger flere end otte ud af 10 sjællændere, at de i høj grad eller i nogen grad vasker hænder tit eller bruger håndsprit. Samtidig viser undersøgelsen også, at 66 procent af sjællænderne vasker hænder mere end 10 gange om dagen.

Den anden vigtige anbefaling handler om, at man skal holde en til to meters afstand til hinanden. Her siger 69 procent af sjællænderne, at de i høj grad eller i nogen grad holder afstand til hinanden.

I undersøgelsen har man fra slutningen af marts spurgt sjællænderne om, hvor mange mennesker man har været i nær kontakt med det seneste døgn.

Så opmærksomme er folk på at vaske hænder og holde afstand:

Her viser undersøgelsen, at selv om samfundet er genåbnet, er antallet kun svagt stigende. Hvor sjællænderne under nedlukningen i gennemsnit var i tæt kontakt med tre personer i døgnet, er antallet nu steget til seks personer.

Ifølge professor ved Statskundskab på Aarhus Universitet og leder af HOPE-projektet, Michael Bang Petersen, er en forklaring på sjællændernes gode adfærd, at vi i Danmark er lykkes med at skabe en klar forståelse for, hvilke anbefalinger man skal efterleve.

- Vores foreløbige undersøgelser viser, at det centrale for en høj grad af smitteforebyggende adfærd er følelsen af at have tilstrækkelig og klar viden. Derfor er det vigtigt, at Sundhedsstyrelsen fokuserer på klart og simpelt at kommunikere om god hygiejne og at holde afstand, siger Michael Bang Petersen i pressemeddelelsen.

(Tryk afspil og se hvor mange, der var smittede i din kommune under de første tre måneder af coronakrisen).