Beboere må ikke få besøg - borgmester sender penge til god mad og blomster

At sidde afskåret fra sine pårørende på et plejehjem kan være ganske trist. Derfor har en borgmester nu sat penge af til små "stjernestunder".

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Coronakrisen har sendt en byge af restriktioner ind over landets plejecentre, hvor ældre og svage medborgere er blevet forment besøg, og fællessamlinger er ophørt.

Situationen har fået borgmester Martin Damm (V) i Kalundborg Kommune til at finde penge i budgettet til, at der bevilliges 500 kroner per borger til gode oplevelser på kommunens plejehjem og bosteder.

- Jeg blev inspireret af, at hvis du bor på plejehjem eller bosted og er vant til at få besøg, så giver det liv i hverdagen. Når du pludselig ikke kan det mere, må man sætte noget andet i stedet, fortæller borgmesteren til TV2 ØST.

quote Det er godt at kunne lave lidt stjernestunder også i denne tid

Martin Damm (V), borgmester, Kalundborg

Han tiltænker, pengene kan bruges på eksempelvis god mad og blomster, som kan kaste lidt lys over tilværelsen og skabe gode stunder her under coronakrisen.

- Vi andre kan sige bagefter: "Nu er det overstået", men hvis du bor på plejehjem, er det godt at kunne lave lidt stjernestunder - også i denne tid. Det kommer ikke dårligt igen, siger borgmesteren, der understreger, at personalet på plejecentre og bosteder allerede gør et stort arbejde for at opmuntre beboerne i en svær tid.

Ved ikke, hvordan penge skal bruges

I det daglige er det ikke kun venner og pårørende, som er med til at skabe glæde på plejehjemmene. Foruden de ansatte er også en stor gruppe frivillige tilknyttet, men som altså ikke må komme forbi i denne tid.

- Jeg tænker, det er et fornuftigt initiativ. Vi har ikke besluttet, hvordan pengene skal bruges endnu. Det er også lidt en speciel situation på plejehjemmene, hvor vi ikke kan samle beboerne, som vi ellers ville have gjort, fortæller Lone Reuter, områdechef i den integrerede pleje syd Kalundborg Kommune.

- Det her er ikke overstået i det første stykke tid, så måske kan vi strække det over en periode, med flere små ting. Jeg ved, medarbejderne gør en stor indsats for at skabe aktivitet for alle i den her tid.

Siden den 18. marts 2020 klokken 10 har det været slut med besøg for pårørende med flere på landets plejehjem. Tiltaget er et led i en større pakke, som myndighederne med statsminister Mette Frederiksen (S) i front har indført for at begrænse coronasmitte.