Antallet af covid-19 arbejdsskader stiger markant

Over 3.000 personer har anmeldt arbejdsskader som følge af smitte med covid-19. Tallet stiger mærkbart.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Antallet af personer i Danmark, der har anmeldt arbejdsskader efter smitte med covid-19 fortsætter med at stige. Det viser tal fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, AES.

Per 1. februar havde 3217 personer i Danmark anmeldt en arbejdsskade på grund af smitte med covid-19. 5. januar var tallet 2376, og dermed er antallet steget med 35 procent på en måned.

Tallene gælder både smitte med sygdommen, men også eksempelvis allergi fra brug af værnemidler.

- I mindre end fem af de afgjorte sager, hvor en person har fået sygdommen covid-19 efter udsættelse for smitte på sit arbejde, er sagen afvist, skriver AES.

Det meget lille antal afviste sager gør, at AES ikke kan oplyse mere om dem grundet hensynet til anonymitet. AES skriver dog, at de afviste sager ikke drejer sig om smitten, men om andre sygdomme relateret til pandemien.

Danish Crown-medarbejder har anmeldt smitte som arbejdsskade

Michael Møller Hansen blev smittet med covid-19, og derfor har han anmeldt det som en arbejdsskade. Det betyder, at han har en mulighed for at få erstatning for varige mén eller tab af erhvervsevne, hvis senfølgerne fortsætter eller forværres.

Det skriver DR.

I 17 år har han arbejdet som truckfører på Danish Crown-slagteriet i Ringsted, der i sommeren sidste år blev ramt af et større udbrud af coronasmitte.

- Vi blev anbefalet at gøre det af vores fagforening, men jeg var også godt selv klar over det, for du aner ikke, hvad du er oppe imod. Det er en ukendt faktor, vi har med at gøre, forklarer han til DR.

For Michael Møller Hansen blev mødet med covid-19 en langtrukken affære, der betød indlæggelser ad flere omgange, blodpropper i lungerne og en sygemelding på omkring tre måneder fra sit arbejde.

Overlægeforeningen: - Vores medlemmer er dobbelt så hårdt ramt 

Smitte med covid-19 - og afledte skader af smitten - kan være en arbejdsskade, hvis der er en tilpas stærk formodning om, at man er blevet smittet på sin arbejdsplads.

Og det er ikke uvigtigt at få indrapporteret smitte med covid-19 som arbejdsskade, understreger formand for Overlægeforeningen Lisbeth Lintz, hvis medlemmer er særligt udsatte for smitte.

quote Det er vigtigt for alle i sundhedsvæsnet, at man er ekstra opmærksom på, at risikoen for, at man er smittet på arbejdet, er stor

Lisbeth Lintz, formand for Overlægeforeningen

- Det er vigtigt for alle i sundhedsvæsnet, at man er ekstra opmærksom på, at risikoen for, at man er smittet på arbejdet, er stor. Og at man får det anmeldt om arbejdsskade.

- Det er vigtigt, så vi kan få tal på, hvem der er smittet via arbejdet. Og for den enkelte er det vigtigt, fordi der kan opstå senfølger, vi ikke kender til. Så står man ikke om to år med problemer, siger hun.

Lisbeth Lintz' medlemmer er cirka dobbelt så hårdt ramt af covid-19 som andre brancher.

- Vi står ikke bare tæt på andre mennesker, vi står også tæt på mennesker, vi ved er syge.

Ny vejledning gør det nemmere

Allerede i april blev det understreget, at smitte med covid-19 på arbejdspladsen kan være en arbejdsskade og give erstatning. Det skete, efter at en ansat på Bispebjerg Hospital døde efter at være blevet smittet.

Blandt andet derfor udsendte Beskæftigelsesministeriet en ny vejledning, der gjorde det lettere at få anerkendt smitten som opstået på arbejdspladsen.

- Det er vigtigt, at det er krystalklart, at man kan få anerkendt coronavirus som en arbejdsskade, hvis sygdommen skyldes arbejdet.

- Det er selvfølgelig altid en konkret vurdering, men er man i frontlinjen på et sygehus, er det meget sandsynligt, man kan være blevet smittet der, skrev beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).


Nyhedsoverblik