Ansatte frygter julegudstjeneste under corona: - Hvorfor skal vi ikke lukke?

Mange af de ansatte i kirkerne opfordrer til at aflyse gudstjenester. I Tyvelse Sogn i Næstved er graveren bekymret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Jeg sidder her som ansat inden for den danske folkekirke og er fuldstændig frustreret. Hvorfor skal vi, folkekirken, ikke lukke ned, når alle andre skal?

Sådan lyder ordene fra Mona Johansen, der er graver ved Tyvelse Pastorat, som har i alt fem kirker.

quote Det her er bare ikke i orden

Mona Johansen, graver ved Tyvelse Patorat i Næstved

Hun undrer sig over, at hele samfundet i øjeblikket lukker ned efter statsminister Mette Frederiksens (S) udmelding onsdag aften. Alle storcentre skulle lukke ned øjeblikkeligt, liberale erhverv som frisører, massører og tatovører lukkes fra på mandag og alle butikker bortset fra apoteker og dagligvarebutikker skal holde lukket fra 25. december til 3. januar.

- Det er det samfundsmæssige i det - hvorfor pokker skal vi ikke lukke? Spørger Mona Johansen.

 2.000 ansatte bag underskriftindsamling

Hun er langt fra den eneste, der er ansat i kirken, og som bekymrer sig over julegudstjenester.

Det gør Jacob Skov Andersen, som er er kirkesanger i Grundtvigs Kirke i København også. Han har startet en underskriftsindsamling, hvor ansatte i kirker henvender sig til regeringen og til landets biskopper.

"Det smerter os at skrive denne opfordring, fordi vi elsker at spille, synge og holde gudstjeneste i kirken til jul. Det er en af de mest specielle og hyggelige højtider at være ansat i folkekirken i, men i år glæder vi os ikke. Vi føler en knude i maven over at skulle passe vores arbejde denne jul, fordi vi ved, hvor mange mennesker kirken kommer til at samle uden at kirken kan garantere for deres sikkerhed", står der i henvendelsen.

Ansatte er bekymret for smitte

Og underskrifterne strømmer ind. Flere end 2.000 har i skrivende stund allerede vist deres støtte med en signatur, og det er både kirkesangere, præster, kirketjenere og andre, der arbejder i kirken.

Morten Sørensen fra Glumsø er blandt en af dem, der har set sin underskrift:

- Jeg skriver under, fordi jeg er professionel sanger, der er ramt gennem udførelsen af mit erhverv. Jeg er dels bekymret for mig selv og mine kolleger, min familie, dels bekymret for, om jeg overhovedet er raskmeldt til Jul.

Malene Nielsen fra Korsør har også skrevet under:

- Jeg selv arbejder i kirken, og er ret udsat for de mange der passerer i døren. Uanset hvor godt vi er klædt på, så står vi som personale først i rækken til at modtage folk.

Undrer sig over gudstjenester i haller med 400 mennesker

I Tyvelse Sogn er graveren uforstående over for, hvorfor så mange må forsamles i kirken, når forsamlingsforbuddet i øvrigt lyder på, at vi kan må samles ti personer – også i private hjem.

- Mange kirker kan have flere gæster inde på én gang, imens vi andre kun må være 10. Nogle skal holde stadig gudstjeneste i haller med op til 400 gæster, siger hun.

- Det her er bare ikke i orden.

Læs også
Coronarestriktioner gør kirker for små - julegudstjenester bliver flyttet til sportshaller
Læs også
Coronarestriktioner gør kirker for små - julegudstjenester bliver flyttet til sportshaller

I Tyvelse Sogn er der tre gudstjenester i tre forskellige kirker juleaften. I ene kirke kan der være 33 personer med afstand, og i den anden kirke kan der være 12 personer.

- I min kirke kan der være 27 personer, siger hun.

- Selvom de siger, der skal være to meter imellem folk, når de synger, så er det stadig ikke godt nok.

VIDEO: Herunder kan du se det fulde indslag om julegudstjenester i haller.

Smitteudbrud i sjællandsk kirke på trods af afstand og sprit

Ifølge corona-retningslinjerne skal der være mindst en meter mellem kirkens gæster, når de sidder ned, og to meter, hvis de synger. Derudover skal der bruges mundbind, og hænder skal afsprittes.

Disse regler blev overholdt i den sjællandske by Havdrup, der ligger mellem Køge og Roskilde, men alligevel skete der ifølge DR et smitteudbrud, efter et filmarrangement og en børnegudstjeneste i byens kirke.

Folk, der havde været til arrangementerne, begyndte at blive syge. Og kirkegængere, som havde været med om søndagen, sagde nu, de var blevet testet positive for corona. I løbet af en uge var 32 smittede, og 6 ud af 9 medarbejdere er smittede.

Det har nu fået sognepræst Kristine Stricker Hestbech, som selv er coronasmittet, til at rette en skarp appel:

quote Sundhedsmyndighederne burde lukke kirkerne

Kristine Stricker Hestbech, sognepræst

- Sundhedsmyndighederne burde lukke kirkerne, og hvis ikke sundhedsmyndighederne siger det, så burde biskopperne gøre det frivilligt, så menighedsråd og præster kunne vurdere det. For der er stor forskel på at afholde en gudstjeneste i Roskilde Domkirke og små landsbykirker, siger hun til DR.

Holder åbent for 10 personer

Netop det faktum, at de helt små kirke skal holde åbent i juledagene til julegudstjenester undrer også den lokale graver fra Tyvelse Sogn.

- Førte juledag kan der være 10, og der åbner man en hel kirke og sender fire personer på arbejde, så det er jo også lidt fjollet. Hold nu op, siger Mona Johansen.

Læs også
Gudstjenester aflyst - nu er præsterne gået online
Læs også
Gudstjenester aflyst - nu er præsterne gået online

Hun mener, at kirkerne helt bør lukke ned, ligesom de gjorde under forårets ”luckdown”.

- Hvor vigtig er julen i forhold til påsken? Jeg vil mene, påsken er mest hellig. Men der lukkede vi. Det her handler om, at folk gerne vil gå i kirke juleaften.


Nyhedsoverblik