Alenlang kø til testcenter - borgere måtte vente halvanden time

Testenheden i Slagelse kører på overtryk, hvor køerne i weekenden strakte sig halvanden time lange. Mandag er der kommet styr på situationen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Borgere i Slagelse og omegn, der havde planer for at få sig en corona-test i weekenden, måtte forberede sig med overordentlig god tålmodighed.

Ved Slagelse Sygehus, hvor testcentret har hjemme, strakte køen sig fredag og lørdag så lang, at nogle borgere måtte vente i halvanden time. Det bekræfter Hanne Schjønning, funktionschef for Det nære sundhedsvæsen og driftsansvarlig for teststederne i Region Sjælland.

Årsagen til den lange kø er en kombination af, at 8-10 procent af borgerne i løbet af weekenden mødte op uden tidsbestilling, imens andre ikke mødte op til aftalte tid.

quote Det er ikke rimeligt, at folk skal stå i en time for at komme til test.

Hanne Schjønning, driftsansvarlig teststederne, Region Sjælland

- Problemet er, at det er lidt en tendens, at folk møder op i god tid. Nogle kommer ikke til aftalte tid, hver tiende har ikke bestilt tid. Og det betyder, at folk, som har bestilt tid, og som egentlig er kommet til aftalte tid, ender bagerst i køen, siger hun og tilføjer:

- Det er ikke rimeligt, at folk skal stå i en time for at komme til test.

Dertil kommer at testcenteret har kapacitet til 775 borgere om dagen, men for tiden skal håndtere op mod 1000 daglige test. Ifølge Hanne Schjønning gør det høje antal tests, at der ikke er plads til at håndtere de udsving i antal fremmødte, som gav time lange køer i løbet af weekenden.

- Nu kan vi ikke tåle det mere. Vi skruer op for kapaciteten og det betyder, at den margin, vi har haft til at håndtere de her ekstra folk, som ikke kom til aftalte tid, den har vi ikke længere.

Ansætter flere til at teste

Testkapaciteten i Slagelse er særligt udfordret af det stigende antal test, som følge af det voksende smittetryk i kommunen og oplandet. Aktuelt er Slagelse blandt de 38 kommer, som er særligt hårdt ramt af corona-smitte, og som derfor underlægges nye restriktioner.

Det store antal borgere, der skulle testes, gav trafikalt bøvl i Slagelse i weekenden.
Det store antal borgere, der skulle testes, gav trafikalt bøvl i Slagelse i weekenden. Foto: Michael Dex - 112Video


Udfordringerne med testkapaciteten har man imidlertid nu forsøgt at gøre noget ved, fortæller Hanne Schjønning:

- Får vi ikke afviklet køen, bliver den bare længere. Vi har kigget meget ind i måden, vi organiserer det her på. Vi har nogle pejlemærker for, hvornår vi skal gøre noget andet, forklarer hun videre:

- Vi er meget opmærksomme på, at folk ikke stiller sig i kø, før de har bestilt tid. Så undgår vi, at dem, der har bestilt tid, kommer til at stå bagerst.

I takt med at stadig flere borgere skal testes som følge af voksende antal smittede, har det også været nødvendigt at rekruttere flere medarbejdere.

- Det er meget positivt, at vi har ansøgere nok. Vi ansætter hele tiden nye podere, og vi har allokeret nogle båse, som bruges til til vaccinationer og blodprøver til coronaprøver, når der er plads. Så der kan vi skrue lidt på det, siger hun og tilføjer:

- Vi kigger ind i en tid, hvor vi går op på flere test, når SSI udvider deres kapacitet. Her udvider vi med åbningstider til 20:30.

Mandag har der ifølge funktionschefen blot været op til 15 minutters kø, mens køen her til eftermiddag kun var på 7 minutter.