Aftale om plejehjemsbesøg efter 48 dages afsavn: - Det er da bedre end ingenting

I 48 dage har Jesper Knudsen kun set sin hustru på afstand. Kram og nærhed er blevet forbudt med corona. Snart kan de igen ses - med forbehold.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I dag har et bredt flertal i Folketinget – alle partier med undtagelse af Venstre – præsenteret en håndsrækning til landets borgere på plejehjemmene, der de seneste mange uger har været afskåret fra at få besøg.

Aftalen skal sikre, at ældre på landets plejehjem igen kan få besøg.

quote De er søde til at sende videoklip til os to-tre gange i ugen, hvor de danser eller spiser og hygger sig

Jesper Knudsen, pårørende, Guldborgsund

Jesper Knudsen fra Guldborgsund har ikke kunnet være sammen med sin kone, Karin Knudsen, siden 13. marts. Hun er ramt af demens og bor på plejehjem, hvor pårørende samme dag blev forment adgang af sundhedsmyndighederne.

- Det er da bedre end ingenting, lyder det først fra Jesper Knudsen.

Han har netop hørt om aftalen i radioen, da TV2 ØST ringer.

- Det er da positivt – det er dejligt, tilføjer han.

Jesper Knudsen skrev til TV2 ØSTs Spørg om corona-brevkasse, hvor han spurgte, om hans kone kan kende ham, når plejecentrene åbner for pårørende igen. Se eller gense indslaget her:

Artiklen fortsætter under videoen.

      

Guldborgsund snig åbner

I Guldborgsund Kommune har man dog allerede forsøgt sig i det små med en genåbning.

- Jeg fik en mail i sidste uge fra Guldborgsund Kommune om, at besøg på terrassen nu var muligt. Men det har regnet lige siden, så jeg har ikke været der – min kone er lidt kuldskær. Det skulle have været, da der var solskin, siger Jesper Knudsen.

20200320-131927-l_41mb.jpg
Læs også
Aftale skal sikre at plejehjemsbeboere kan få besøg
20200320-131927-l_41mb.jpg
Læs også
Aftale skal sikre at plejehjemsbeboere kan få besøg

Karin Knudsen lider af demens og har svært ved at kommunikere via iPad og telefon. Det har de forsøgt, fortæller Jesper Knudsen. Han har tidligere her på TV2 ØST spurgt bekymret ind til, om hans kone mon kunne genkende ham, når de igen ses.

- Problemet med en dement person er, at de ikke rigtig forstår, hvorfor de er spærret inde. De fatter ikke det der med corona – de kan bare mærke, der ikke er det, der plejer og de ikke får besøg og køreture, siger han.

Ida Byrge Sørensen, centerchef i Sundhed & Omsorg i Guldborgsund Kommune, oplyser, at man har sendt breve ud til beboerne på plejecentrene med oplysninger om, at kommunen stadig følger Sundhedsmyndighedernes retningslinjer:

- Derfor er der stadig påbud i forhold til besøg inde på plejecentrene. Men da det jo er muligt, at man kan arrangere besøg, har vi som kommune vurderet, at det er sundhedsmæssigt forsvarligt.

Kommunen har ifølge tal fra Statens Serum Institut et af landets laveste smittetryk.

Flere kommuner afventer

Imens man i Guldborgsund Kommune allerede har gjort de indledende forsøg på, at pårørende til beboerne på plejehjemmene igen kan komme på besøg – dog udenfor og i behørig afstand – så skal andre kommuner først til at drøfte, om man er klar til at gå i den retning.

jesper_og_karin_knudsen.jpg
Læs også
Jesper spørger om coronavirus: Kan min kone kende mig, når jeg må besøge hende igen?
jesper_og_karin_knudsen.jpg
Læs også
Jesper spørger om coronavirus: Kan min kone kende mig, når jeg må besøge hende igen?

I Ringsted Kommune oplyser borgmester Henrik Hvidesten (V), at man på tirsdag har et ekstraordinært møde om at genåbne plejehjemmene.  

- Det vil være en politisk drøftelse, derfor kan vi ikke sige, om vi kommer til at åbne endnu. Som jeg forstår aftalen vil være noget, hver kommune vælger, om de gør. Det er et dilemma, for der er en masse retningslinjer fra Sundhedsmyndighederne, som skal overholdes, forklarer han.

Behandlingen værre end sygdommen

Hos Ældresagen i Ringsted er formand Lise Bjerglund ikke i tvivl om, at en genåbning vil være godt.

- Alt hvad vi kan gøre for at bryde ensformigheden og skabe social kontakt – ikke knus og kram, men bare at man ser andre mennesker og får frisk luft og har nogle at tale med – det hilser vi velkommen, siger hun og peger på at for nogle plejehjemsbeboere er det lige før, behandlingen har været værre end sygdommen.

- Hvis man så samtidig har nedsat funktionsevne af den ene eller anden grund, så er det næsten ikke til at håndtere de her nye vilkår.

quote Vi skal være på sikker grund

Jakob Lundberg, direktør i Næstved Kommune

Hun understreger dog, det er vigtigt, at sundhedsmyndighedernes anvisninger i en genåbningssituation bliver fulgt.

Arbejder på genåbning

I Næstved skal en genåbning også drøftes og godkendes politisk, før man igen kan åbne havelågen, fortæller direktør i Næstved Kommune Jakob Lundberg.

- Vi glæder os til at åbne havelågen for besøgende, men det er også tydeligt, når man læser aftalen, at den skal omkring Sundhedsstyrelsen, og vi åbner ikke før, vi har fået det grønne lys – vores planer skal passe sammen med deres instrukser, siger han.

I Næstved Kommune har man fulgt retningslinjerne ind til nu og ikke haft besøg, men man er i fuld gang med planlægningen.

- Vi skal være på sikker grund. Vi synes, det har været en hård tid for både beboere, medarbejdere og pårørende. Der er et stort ønske om at åbne, så det skal ske på en tryg måde, så der ikke skabes utryghed for hverken medarbejdere eller beboere, siger Jakob Lundberg og tilføjer:

- Det her er ikke ovre endnu. Vi har 15 smittede på vores plejehjem.

plejehjem_mad_2.jpg
Læs også
Ældre Sagen: Regeringen skal komme med plan for genåbning af plejehjem
plejehjem_mad_2.jpg
Læs også
Ældre Sagen: Regeringen skal komme med plan for genåbning af plejehjem

Med Folketingets aftale er der afsat 165 millioner kroner, og aftalens hovedfokus er, at ældre på plejehjem og beboere med demens igen kan få besøg af deres familie, samtidig med at de skærmes for smitte.

Sundhedsstyrelsen skal nu udarbejde retningslinjer for besøgene.

På Falster glæder Jesper Knudsen sig til snart at besøge sin kone igen – så snart vejret egner sig til at sidde ude.

- De er søde til at sende videoklip til os to-tre gange i ugen, hvor de danser eller spiser og hygger sig. Det luner, når man får sådanne små klip, siger han.


Nyhedsoverblik