62 smittet med corona på plejehjem - nu skal nye restriktioner bremse smitten

Et stort udbrud af covid-19 har ramt Plejecenter Kildebo i Sakskøbing. Mindst 62 er blevet smittet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

32 borgere og 30 medarbejdere er blevet smittet med covid-19 på Plejecenter Kildebo i Sakskøbing.

Det oplyser Guldborgsund Kommune mandag morgen ovenpå en barsk tid på plejecenteret, hvor de første blev konstateret smittet før jul.

- Det er frygteligt. Det er simpelthen så ubehagelig en situation. Vi er ulykkelige over det, og vi tænker meget på både de smittede og deres familier, siger Ida Byrge Sørensen, der er chef for Center for Sundhed & Omsorg i kommunen.

- Vi har fulgt alle retningslinjer, restriktioner og alle regler, hvad angår hygiejne. Rengøringen har været i top, og vi ved ikke, hvordan sygdommen er kommet ind på plejecenteret, siger hun.

quote Det er frygteligt. Det er simpelthen så ubehagelig en situation

Ida Byrge Sørensen, chef for Center for Sundhed & Omsorg i Guldborgsund Kommune


Heldigvis er det indtil nu lykkedes at holde smitten ude af demensafsnittet Kildehuset på plejecenteret - og kommunens specialiserede hygiejneenhed er i tæt dialog med Styrelsen for Patientsikkerhed for at inddæmme smittespredningen.

Hun oplyser, at der er stor forskel på, hvordan de ældre reagerer på sygdommen.

- Det er meget forskelligt, hvordan borgerne reagerer på sygdommen. Det går lige fra lette symptomer til svær sygdom, oplyser hun.

Strammer vilkår

Udbruddet af coronavirus ramte kort før jul, og her fik plejecenteret af myndighederne besked på blandt andet at indføre besøgsrestriktioner.

Nu er der dog endnu en omgang opstramning i gang på plejecenteret, der nu deles op i tre zoner, og hvor personale ikke må krydse grænserne.

- Vi indfører en række faste teams, og optimerer og kontrollerer alt, så vi er sikre på, at det foregår rigtigt og sikkert, siger Ida Byrge Sørensen.

Plejecenteret har blandt andet indført teams, der kommer med forslag til at optimere hygiejnen og sikkerheden omkring beboerne - og alle medarbejdere får gennemgået procedurerne for hygiejne endnu engang.

- Vi synes jo egentlig, at vi har gjort alt, hvad vi kunne. Men tjekker alt, og gør hvad vi kan for at bryde smittekæderne, siger hun.

Meget presset

De mange sygemeldinger blandt personalet og opdelingen i zoner har betydet, at der har måttet hentes personale fra andre dele af ældreplejen i kommunen.

- Det er ingen tvivl om, at det er helt vildt presset. Jeg er lykkelig over, at medarbejderne er så fleksible. Det er lykkedes at fylde vagtskemaerne. Vi har virkelig oplevet en stor opbakning. Det er jeg meget taknemmelig for, siger hun.

quote Jeg er lykkelig over, at medarbejderne er så fleksible. Det er lykkedes at fylde vagtskemaerne

Ida Byrge Sørensen, chef for Center for Sundhed & Omsorg i Guldborgsund Kommune

Især blandt sygeplejerskerne har det været nødvendigt at udvide staben meget.

- Normalt ville en sygeplejerske tage sig af hele plejecenteret med mulighed for at tilkalde hjælp fra akutsygeplejen. Men det kan vi ikke nu, fordi det er et lukket område. Så vi har været nødt til at hente langt flere sygeplejesker ind for at besætte alle vagter.

Der bor 60 borgere på Kildebo, og der er omkring 70 medarbejdere ansat.