445.000 mink skal aflives i Østdanmark: - Udfordringen er mængden

Det bør kunne nås – men det er en kæmpe opgave, lyder det fra politiet omkring aflivningen af mink i Østdanmark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det går indtil videre planlæssigt.

Sådan lyder meldingen fra politiinspektør Tom Trude, der er ansvarlig for den regionale operationsstab under Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

quote Udfordringen er det meget store antal mink, der skal aflives, og de kapacitetsproblemer, som vi kan løbe ind i

Tom Trude, politiinspektør, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

Der ligger 61 minkfarme med omkring 445.000 mink i Østdanmark, og soldater fra Antvorskov Kasserne ved Slagelse er indsat i arbejdet med at støtte Fødevarestyrelsen med at optælle de mange mink.

Da minkene i Østdanmark ikke har været smittet med coronavirus, har minkavlerne her tilladelse til at pelse minkene efter aflivningen, og myndighederne nøjes her med at følge udviklingen tæt.

Målet er, at alle mink i Danmark skal være aflivet senest mandag den 16. november – og dette mål gælder også på Sjælland. Alt ser da også ud til, at det kan nås, siger Tom Trude fra den regionale operationsstab.

- Udfordringen er det meget store antal mink, der skal aflives, og de kapacitetsproblemer, som vi kan løbe ind i. Skal det lykkes, så er det afgørende at alle samarbejder. Det gælder både minkavlerne – men også de mange myndigheder, som samarbejder om denne indsats, siger Tom Trude, der understreger, at alt indtil nu går efter planen.

- Det bør kunne nås, hvis alt ellers går nogenlunde som planlagt, siger han.

Flere forbrændingsanlæg aktiveret

En række forbrændingsanlæg i vores område skal tage imod de mange danske mink, så de kan blive brændt.

Det gælder blandt andet forbrændingsanlægget på Ydernæs ved Næstved og på Slagelse Forbrænding.

Det står dog klart, at kapaciteten på de kommunale affaldsforbrændingsværker er for lille. Derfor vil en del døde mink blive gravet ned på forsvarets jord forskellige steder i Danmark.

Optællingen af mink på Sjælland, Lolland-Falster og Bornholm skal efter planen være afsluttet på mandag. En uge senere skal de alle være aflivet.

Stor medfølelse med minkavlere

Det er den Nationale Operative Stab (NOST), der har ansvaret for at koordinere den store opgave, og de har lagt arbejdet ud til de regionale operative stabe. Arbejdet udføres i tæt samarbejde mellem Fødevarestyrelsen, Forsvaret, Region Sjælland, redningsberedskaberne, kommunerne og Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, som har ansvaret for koordinationen af opgaven i de lokale beredskabsstabe, regionerne og kommunerne øst for Storebælt.

Tom Trude har stor forståelse for, at mange minkavlere er hårdt ramt af tiltaget.

- Jeg har stor forståelse for, at hele erhvervet rammes hårdt. Det er livsværk, der rammes. Men vi er taknemmelige for den indsats, som alle i hele branchen nu gør for at hjælpe med at komme i mål med opgaven, før smitten spredes yderligere. De har virkelig vores store medfølelse i denne svære tid, siger han.


Nyhedsoverblik