35 kommuner er ramt af coronasmitte på plejehjem

35 kommuner har tilfælde af coronavirus på et eller flere plejehjem eller i ældreplejen, skriver DR Nyheder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I mindst 35 af landets kommuner er coronavirus kommet ind på plejehjem og i ældreplejen, skriver DR Nyheder.

quote Det er det, vi har frygtet

Nis Peter Nissen, direktør i Alzheimerforeningen

DR Nyheder har foretaget en kortlægning over landets 98 kommuner. Den viser, at der i 35 af kommunerne er alt fra et enkelt tilfælde på et plejehjem til flere smittede.

- Det er det, vi har frygtet. Nu kan vi se, at smitten for alvor kommer ind på plejehjemmene, hvor nogle af landets mest syge og svage bor, siger direktør i Alzheimerforeningen Nis Peter Nissen til DR Nyheder.

Personale risikerer at bringe smitten indenfor

Direktør i Kommunernes Landsforening Christian Harsløf kalder det forventeligt, da det er en epidemi, der har bredt sig over hele landet.

Kommunerne indførte besøgsforbud på plejehjem, da coronasmitten begyndte at brede sig i landet, men personale risikerer at bringe smitten ind på plejehjemmene, forklarer Christian Harsløf.

Grafik: Her kan du se, hvor der er smitte på plejehjem og i ældreplejen i Region Sjælland.

Der er omkring 950 plejehjem i Danmark, skriver DR.

Bekymring over mangel på værnemidler

Fredag udtrykte fagforeningen FOA og Dansk Sygeplejeråd bekymring over, at der er mangel på værnemidler landet over. Det betyder, at flere medarbejdere i regioner og kommuner er nervøse for, om det er sikkert at pleje de ældre.

- Der mangler retningslinjer på, om man som medarbejder skal give en besked i døren til borgeren, eller om man må gå ind til borgeren. Det er klart, hvis der er manglende værnemidler, så må man prioritere, hvilke borgere man går ind til, sagde sektorformand i FOA Torben Hollmann.

quote Det handler også om forebyggelse

Karina Adsbøl, Dansk Folkepartis socialordfører

Det fik Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, til at anerkende, at styrelsen må se på, hvordan man gør det mere klart.

- Jeg kommer hjem med en opgave herfra i forhold til at vores retningslinjer bliver klarere, sagde Brostrøm.

DF: Dybt bekymrende

Dansk Folkepartis socialordfører Karina Adsbøl kalder coronavirussets indtog på landets plejehjem for dybt bekymrende.

- Derfor er det også vigtigt, at sygehusene ikke udskriver de ældre, og sender dem hjem til et plejehjem. De skal være på sygehusene. Ellers er der stor risiko for, at de kommer hjem og smitter andre beboere.

- Det handler også om forebyggelse. At plejepersonale får værnemidler og at beboere og personale bliver testet, siger Karina Adsbøl.