16.142 i Region Sjælland har fået vaccinen - levering rækker længere end ventet

16.142 borgere i Region Sjælland har fået den eftertragtede coronavaccine – og det er flere, end man antog, der var doser til.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

27. december blev Else Madsen fra Slagelse den første i Region Sjælland, der blev vaccineret mod covid-19.

Nu har 16.142 borgere i Region Sjælland fået coronavaccinen. Det viser de seneste tal fra Statens Serum Institut, der dagligt opgør antallet af vaccinerede i Danmark. Tallet betyder, at 1,9 procent af borgerne i regionen har fået vaccinen. 

Opgørelsen viser også, at Region Sjælland har modtaget 13.650 doser af vaccinen fra producenten Pfizer-BioNTech. At man er i stand til at vaccinere flere, end man har doser til, skyldes at det er muligt at hive flere doser ud af hvert hætteglas med vaccine end ventet.

Når vaccinerne skal opblandes, er der nemlig risiko for, at en lille del af det går til spilde. Derfor har producenten Pfizer-BioNTech fyldt lidt ekstra i de små glas, så der selv ved spild er nok til mindst fem doser. Det betyder dog også, at man med den helt rette håndtering vil være i stand til at trække seks eller måske endda syv doser ud af glassene og altså vaccinere flere end ventet.

Regionen er i fuld gang med at vaccinere sårbare borgere. 7. januar mødte TV2 ØST Gita Benneboe Nielsen, som får sin frihed tilbage med vaccinen.

Godkendt af myndigheder

Metoden er helt i tråd med sundhedsmyndighedernes retningslinjer, og i Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har man anbefalet, at brugsvejledningen for vaccinen ændres, så der står, at de kan strække lidt længere. Det er dog vigtigt, at man sikrer, at patienten får den helt rette dosis. Det har Nanna Aaby Kruse, der er chef i Lægemiddelstyrelsen, tidligere pointeret over for Ritzau.

- Det er selvfølgelig vigtigt, at vi er meget omhyggelige med at sikre, at der vaccineres med den rette mængde, sådan at vaccinen har den effekt mod covid-19, som der er dokumentation for fra fase 3-forsøgene (afsluttende forsøg med vaccinen, red.), sagde hun i en skriftlig kommentar.

Sundhedsstyrelsen vurderer, at alle voksne kan være færdigvaccineret 27. juni, hvis vaccinerne ankommer til Danmark i det forventede tempo.

Siden 27. december er der blevet vaccineret med lægemidlet fra Pfizer/BioNTech.

En vaccine fra amerikanske Moderna er også blevet godkendt i EU, og de første 4.800 doser af vaccinen ankom til Danmark natten til tirsdag.

Sådan opblandes vaccinen