Region Sjælland forbereder sig på det værste - opretter ekstra intensivpladser og indsamler respiratorer

Ekstra intensivpladser, flere respiratorer og opkvalificering af personalet. Det er på programmet hos Region Sjælland, som forbereder sig på det værste.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Region Sjælland drosler nu ned for planlagte behandlinger som følge af coronavirussen.

Neddroslingen af planlagte behandlinger skal blandt andet skabe plads til at udvide antallet af intensivpladser.

quote Vi forbereder os på det værste scenarie

Leif Panduro Jensen, koncerndirektør i Region Sjælland

På Sjællands Universitetshospital, Roskilde, oprettes der nu 40 sengepladser og 12 intensivpladser til COVID-19 patienter. De 12 pladser oprettes på intensivafsnittet, da de nuværende indlagte intensivpatienter flyttes til regionens øvrige sygehuse.

20200311-084020-l_60mb.jpg
Læs også
Nyeste coronatal - så mange er smittet i Region Sjælland
20200311-084020-l_60mb.jpg
Læs også
Nyeste coronatal - så mange er smittet i Region Sjælland

- Vi forbereder os på det værste scenarie. Det værste er, at der bliver mange patienter, der skal ligge på intensiv, hvor det er mest kritisk. Så allerede nu forbereder vi os på, at mere personale, end vi har i dag, skal være fortrolig med respiratorbehandling, for det er det, der bliver mest brug for, siger Leif Panduro Jensen, koncerndirektør i Region Sjælland, til TV2 ØST.

Underviser og opkvalificerer personale

Regionen er allerede i fuld gang med at uddanne og opkvalificere deres ansatte til at håndtere langt flere flere patienter med coronavirus. Derfor kan sundhedspersonalet komme ud for at skulle arbejde i andre funktioner, end man er vant til, fortæller koncerndirektør i Region Sjælland.

- Anæstesipersonalet, som i dag hjælper på operationsgangene, kan betjene respiratorer, så de kan umiddelbart gå i gang med at hjælpe med at håndtere smittede patienter. De skal måske have et kursus i, hvordan man omgår smittede. Men det kan også være operationssygeplejersker, der skal deltage, og de skal vide noget mere om, hvordan man håndterer respiratorpatienter, siger Leif Panduro.

- Det med at undervise personalet i nogle andre funktioner, er vi gået i gang med, og vi sætter yderligere fart på nu, selvom vi ikke har så mange patienter nu. Men det er også derfor, vi har tiden til at undervise og opkvalificere personale.

quote Vi skal have mange flere intensivpladser for at håndtere det værst tænkelige scenarie

Leif Panduro Jensen, koncerndirektør i Region Sjælland

Flere intensivpladser skal oprettes

Som det er nu i Region Sjælland, er der ikke nok intensivpladser til at håndtere det antal patienter, der vil blive indlagt som følge af coronavirus. 

- Vi har ikke nok intensivpladser. Vi skal have mange flere for at håndtere det værst tænkelige scenarie. Men det kan vi også godt. Vi har mulighed for at oprette flere intensivpladser. Vi har stuer rundt omkring, hvor alt det nødvendige er på stuen. Så skal vi bare have apparatur derind, mest respiratorer, og så kan det komme til at fungere, siger koncerndirektør Leif Panduro Jensen.

- Vi lukker ned for noget planlagt behandling for at skabe plads til flere intensivpladser.

200313 Jonas og Betina Steinmeier
Læs også
17-årige Jonas lever i isolation for at undgå coronavirus
200313 Jonas og Betina Steinmeier
Læs også
17-årige Jonas lever i isolation for at undgå coronavirus

Indhenter respiratorer fra nær og fjern

I takt med at der oprettes flere intensivpladser, skal der også bruges flere respiratorer. Men spørgsmålet er, om Region Sjælland har nok.

- Vi er lige ved at gøre det færdigt med Sundhedsstyrelsen. Én ting er, hvad vi allerede har nu på intensivpladserne, og så har vi en masse stående på operationsgangene, hvor vi er ved at undersøge, hvor mange vi kan frigøre, siger Leif Panduro Jensen. 

- Så har vi nogle respiratorer, som er taget ud af brug, som er ved at blive gennemgået – kan de fungere på forsvarligt niveau, og hvad skal der til for at få dem til at fungere på forsvarligt niveau. Og endeligt har vi også private sygehuse, der byder sig til for at hjælpe, som har respiratorer, og så er der også vores militære beredskab, fortæller han.

20200306-161027-l-1920x1280we.jpg
Læs også
Sundhedsstyrelsen: Danmark har respiratorer nok
20200306-161027-l-1920x1280we.jpg
Læs også
Sundhedsstyrelsen: Danmark har respiratorer nok

Vicekoncendirektøren mener ikke, at Region Sjælland kommer til at mangle respiratorer:

- Der er et kæmpe puslespil, som Sundhedsstyrelsen står i spidsen for, som vi så byder ind med. I løbet af næste uge har vi et større overblik over, hvor meget vi har. Men min umiddelbare vurdering er, at det ikke er der hovedproblemet er. En kælderkold vurdering er, at vi er nogenlunde med, siger han. 

Drosler ned for planlagte behandlinger

Det nye scenarie med flere coronapatienter vender op og ned på behandlingssituationen, og derfor neddrosler Region Sjælland alle ikke-akutte behandlinger.

- Vi skal være et skridt foran, og det er også det, vi forbereder os på i øjeblikket, siger Leif Panduro Jensen.

Alle patienter, der får udskudt behandlingen, bliver kontaktet:

- De får direkte kontakt. Skal det gå hurtigt, kontakter vi dem telefonisk, og ellers får de et brev om, at deres planlagte behandling er udskudt, siger koncerndirektør Leif Panduro Jensen.

- I de fleste tilfælde vil der nok også stå, at vi ikke kan sætte en ny dato endnu, for vi ved jo ikke hvordan den her situation udvikler sig, og hvor længe den varer. Men så får de besked om, at lige så snart, vi er på den anden side af den her coronasituation, så planlægger vi, hvad gør vi. Så vil der være en pukkel af behandlinger, og så vil der være et arbejde med, hvordan vi øger effektiviteten. 

Kapacitet på sygehusene kan udvides

Det er på nuværende tidspunkt fortsat Sjællands Universitetshospital, Roskilde, der har al ansvar for at modtage, behandle og pleje alle patienter med mistanke om og bekræftet smitte med COVID-19, mens der også testes for COVID-19 på regionens akutsygehuse i Nykøbing F., Holbæk, Slagelse og Køge.

Beredskabet i Region Sjælland er på forkant med udviklingen og er klar til at håndtere den forventede stigning i antallet af smittede patienter med COVID-19, sådan at kapaciteten på sygehusene kan udvides yderligere, når behovet opstår. Det betyder blandt andet, at regionens øvrige sygehuse løbende vil kunne aktiveres til også at behandle smittede med COVID-19.


Nyhedsoverblik