Forældre afskåret fra handicappet datter: - Hun ringer hjem og græder

Ægteparret Mielckes handicappede datter bor på en institution, der er lukket helt ned for besøgende. Derfor kan de hverken besøge hende eller hente hende hjem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Coronaudbruddet sætter sit præg på alle danskeres liv. Men nogle mærker det hårdere end andre, og i Ringsted sidder Arne og Birthe Mielcke nu med en utryg fornemmelse.

Ægteparret er forældre til datteren Christina på 45 år. Hun er psykisk udviklingshæmmet og bor på døgninstitutionen Bengerdshuse i Ringsted. De besøger hende normalt mindst hver søndag kl. 14, men det må de ikke nu.

quote Det gør ondt, og nogle gange ringer hun herhjem og græder

Arne Mielcke, Ringsted

- Lige da det brød ud tænkte vi, om vi skulle tage ud og hente hende, så hun er herhjemme, og så sker der ikke noget. Men det er jo ligesom for sent nu, siger Arne Mielcke.

Kommune har lukket helt ned

For at mindske risikoen for at sårbare og ældre borgere bliver smittet med coronavirus, anbefaler sundhedsmyndighederne at besøg på plejehjem og plejeinstitutioner indskrænkes. Det er dog op til kommunerne selv at vurdere, hvor restriktivt, de vil gå til værks.

I Ringsted har de nu lukket helt ned for besøg på kommunens plejecentre og bosteder, men for udviklingshæmmede kan det være vanskeligt at forstå, hvorfor hverdagen med besøg og aktiviteter pludselig ser anderledes ud.

Ægteparrets datter Christina på 45 år er psykisk udviklingshæmmet og bor på døgninstitutionen Bengerdshuse i Ringsted.
Ægteparrets datter Christina på 45 år er psykisk udviklingshæmmet og bor på døgninstitutionen Bengerdshuse i Ringsted. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Lukningen er svær for forældrene

- Det er svært at finde den rette indgangsvinkel til at forklare hende, hvad årsagerne er til det, når hun dybest set ikke fatter en meter af, hvad det er for noget, siger Arne Mielcke.

Det er Ringsted kommune, der for at skærme sårbare borgere mod smitte har valgt at indstille besøg fra pårørende på institutioner og plejecentre. Her anerkender borgmesteren, at det er drastisk tiltag.

quote Det er svært som forældre at sidde med et handicappet barn der græder, når man selv er en smule flosset

Arne Mielcke, Ringsted

- Det vil være en stor ændring i deres dagligdag. Der handler det jo om den pædagogiske tilgang til det. Dem, som færdes omkring beboerne i det daglige, har en stor pædagogisk opgave med at forklare, hvad det her er for noget.

Ringer og græder

Klubaktiviteter og arbejdet på det beskyttede værksted er også sløjfet og det er svært for Arne og Birthes datter. 

- Det gør ondt, og nogle gange ringer hun herhjem og græder. Det er svært som forældre at sidde med et handicappet barn der græder, når man selv er en smule flosset, forklarer Arne Mielcke.

Ringsted Kommunes borgmester Henrik Hvidesten (V) understreger, at kommunen var nødt til at handle meget hurtigt, da de lukkede adgangen til datterens døgninstitution.
Ringsted Kommunes borgmester Henrik Hvidesten (V) understreger, at kommunen var nødt til at handle meget hurtigt, da de lukkede adgangen til datterens døgninstitution. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Birthe og Arne Mielcke fik torsdag en mail om, at de ikke længere kan besøge deres datter. Og selvom de forstår, hvorfor der bliver lukket ned, forstår de ikke fremgangsmåden

- Det er meget koldt og upersonligt. Barskt, vil jeg sige, siger han.

- Jeg kunne godt tænke mig, at vi som pårørende bliver orienteret, før vi får sådan et brev, siger Birthe Mielcke.

quote Vi skal handle hurtigt og have informationer ud hurtigt

Henrik Hvidsten (V), borgmester

Borgmester: Det skulle gå hurtigt

Birthe Mielcke ville gerne have, at kommunen havde spurgt forældrene, hvordan de kunne hjælpe dem og datteren bedst, og om de ønskede at tage datteren hjem. Forældrene føler ikke, der er taget nok hensyn til den enkelte borger.

Borgmesteren understreger dog, at kommunen var tvunget til at handle på meget kort tid.

- Nu står vi i en situation, hvor vi skal handle hurtigt og have informationer ud hurtigt. Derfor er der ting, vi er afskåret fra at gøre på den helt korte bane, men kan gøre på den lidt længere bane, siger borgmesteren, der understreger, at man senere i forløbet vil finde løsninger tilpasset den enkelte borger. 

Ægteparret Mielcke håber nu på, at virussen hurtigt lægger sig, så deres datter kan få hverdagen igen.