Bus stoppet i Rødbyhavn - fem udlændinge sendes tilbage

En Flixbus er lørdag eftermiddag blevet stoppet ved den danske grænse i Rødbyhavn. Halvdelen af passagerne er blevet afvist og sendt tilbage.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En bus fra selskabet FlixBus er lørdag blevet stoppet af politiet efter ankomst til Rødbyhavn. 

Fem passagerer har ikke haft et "anerkendelsesværdigt formål", mener politiet. Derfor sendes de sammen med bussen tilbage til Tyskland.

De fem andre borgere fra bussen kan fortsætte ind i Danmark. De skal dog tage toget, da deres bus sendes tilbage til Danmark. Senere på dagen blev yderligere to afvist ved deres ankomst til Rødbyhavn.

- Jeg fik lov til at rejse videre

En af passagerne i bussen er svenske Sven Rudberg, der kommer fra Stockholm

quote Jeg kan forstå, at man lukker grænserne, men jeg synes, det var meget hurtigt tidsmæssigt

Sven Rudpeger, passager på FlixBus

- Jeg kommer med bus fra Paris via Hamborg. I nat, da jeg kom til Hamborg, sagde man, at nu standser bussen her - vi kan ikke køre videre til Danmark. Men så talte vi med busselskabet, siger Sven Rudberg.

Før klokken 12 kunne bussen køre ombord på færgen, men kun halvdelen fik lov at komme ind.

- Vi var ti stykker. Fem blev sendt tilbage og fem fik lov at rejse videre. Fire danskere, og jeg som er svensk, fik lov til at komme ind. Men nu er mit tog til Sverige kørt, lyder det fra svenskeren.

Han er derfor nødt til at betale for transporten hjem til Sverige med tog, selvom han egentlig allerede har betalt for billetten til den bus, der blev afvist.

Svenske Sven Rudberg må fortsætte sin hjemtur til Stockholm med tog. Hans bus blev nemlig sendt retur til Tyskland.
Svenske Sven Rudberg må fortsætte sin hjemtur til Stockholm med tog. Hans bus blev nemlig sendt retur til Tyskland. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Meddelelsen om lukning af grænser kom sent

Fredag aften klokken 19.00 meddelte statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde, at de danske grænser ville lukke fra lørdag klokken 12.00.

Men det har ikke givet rejsende meget tid til at planlægge og eventuelt justere på sin hjemrejse. Det mener Sven Rudberg fra Stockholm, der fredag aften allerede sad i bussen på vej hjem, da grænselukningerne blev meldt ud.

- Jeg kan forstå, at man lukker grænserne, men jeg synes, det var meget hurtigt tidsmæssigt. Man skulle have givet folk et par dage til at indstille sig på det og finde andre planer, siger han.

Sammen med de øvrige ni passagerer ankom han kort efter middag til en skarpt bevogtet grænset.

- Det føltes lidt dramatisk, at man skulle stoppes, men det var jo ikke farligt.

Synes du, vi overreagerer i Danmark? 

- Det kan ske, ja.

Færger fortsætter som normalt

Selvom grænserne til Danmark lukkes for mange udlændinge, fortsætter rederiet Scandlines deres drift som normalt, oplyser kommunikationschef Annette Ustrup Svendsen.

Rederiet betragter sig selv som en vigtig del af forsyningskæden i Danmark, og derfor vil der sejle de samme færger som normalt for at sikre, at varer kan komme ind og ud af Danmark, oplyser rederiet.

Lørdag har Scandlines oplevet, at de har oplevet mange aflysninger fra personbilister, men at dagen i dag ikke adskiller sig væsentligt fra andre lørdage. Rederiet oplyser samtidig, at der ikke har været nogen nedgang i antallet af lastbiler.

Hvad er anerkendelsesværdige formål?