Danmarks næststørste fængsel ligger på Falster

Et helt nyt fængsel til over 1 milliard kroner er ved at blive bygget ved Nørre Alslev på Nordfalster. Det bliver Danmarks anden største.

Tema: Byggeboom
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der bliver arbejdet hårdt på byggepladsen ved Nørre Alslev. Mere end 250 håndværkere arbejder dagligt på det nye statsfængsel med plads til 250 indsatte, der kommer til at ligge på Falster.

Byggeriet gik i gang i sin forberedende fase i 2013, og spaden kunne endelig sættes i jorden i august 2014.

- Det er sjovt, man kan se, det tager form. Man kan se, hvordan sådan et fængsel bliver bygget op fra bunden. Det er super at være med til. Det er godt med et lokalt stort projekt, hvor der sker lidt, siger Frank Grænge Hansen fra Effekt Bygge- & Skadeservice i Nakskov.

Fængslet kommer i alt til bestå af 10 bygninger. Det gælder bl.a. fire normale afdelinger, en særligt sikret afdeling, et kulturhus og en sportsplads. Rundt om fængslet vil være en halvanden kilometer lang ringmur, der er seks meter høj. Den omkranser de 170.000 kvadratmeter, fængslet kommer til være, eller det samme som arealet af 26 fodboldbaner.

65 procent af fængslet står allerede færdigt. Derfor er de nu gået i gang med det finere håndværk.

- Bygningerne er ved at være færdige udvendig. Facade og tag er færdige, så indvendig kører vi nu fuldt blus med malere, tømre og sådan nogle ting, fortæller Filip Behrens fra Rambøll, der er byggepladschef.

Afløser for Vridsløselille

Det nye statsfængsel bliver afløseren for fængslet i Vridsløselille. Det skal være med til løse nogle af de udfordringer, der er ved de gamle fængsler, bl.a. med hensyn til håndteringen og behandlingen af de indsatte.

- Ideen med der her er jo ikke, at vi bygger nye pladser, men vi skal have nogle nye pladser som erstatning for nogle gamle plader, siger Erik Bang, der er chef for Koncern Anlæg hos Kriminalforsorgen.

Derfor kan de indsatte i Storstrøm Fængsel også se frem til bedre forhold. Blandt andet bliver cellerne en smule større, end de i de gamle fængsler, og så kan de se frem til eget bad og toilet. For ifølge Erik Bang, er det vigtigt, at de indsatte har det godt, så længe de er spærret inde.

- Det at sidde i fængsel er en straf i sig selv, og vi har så den opgave at sørge for, at man får mest muligt ud af opholdet, mens man er i fængsel. Sagt på en anden måde, vi mindsker de skadevirkninger, der ellers kan være ved at spærre folk inde, siger Erik Bang.

”Café Jailhouse”

Men det er ikke kun for de indsatte, der er gjort lidt ekstra ud af det. Håndværkerne på pladsen har nemlig fået sin egen madbod – ”Café Jailhouse”.

- Det skulle være lidt sjovt, så blev det Café Jailhouse med fængslende priser. Og så har vi taget orange trøjer på, så vi ligner amerikanske staffefangere, fortæller René Hinsby inde fra madboden.

Det er Vig-Gårdens Selskabslokaler der har boden. De tilbyder bl.a. kaffe, wienerbrød og chokolade. Men som noget helt nyt, har de også fået dagens ret på menukortet, og det er noget, der begejstrer de sulte håndværkere.

- Det er dejligt, så kan man lige få lidt mad og noget kaffe, siger Johnni Hansen, der er VVS Montør hos Wicotec Kirkebjerg.   

Fængslet er planlagt til at stå færdigt i løbet af december 2016. Den oprindelige plan var, at det skulle stå færdigt i august, men på grund af underjordiske moser, er projektet blevet en smule forsinket.