Unge brandkadetter er en succes: Får unge til at udfordre sig selv

Unge brandkadetter lærer ikke kun at redde liv og slukke brande. Mange af dem gennemgår også en personlig udvikling, der præger dem resten af livet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De unge trodser deres frygt, og lærer helt nye sider af sig selv at kende.

Det første hold brandkadetter i Lolland-Falster Brandvæsen er netop udklækket, og fælles for flere af de unge, der har uddannet sig til brandkadetter, er, at de har udfordringer i hverdagen. Udfordringer som uddannelsen til brandkadet skal hjælpe dem med at tackle.

quote Når vi er inde og røgdykke sammen, så skal vi kunne give hinanden hånd og se hinanden i øjnene, inden vi går ind.

Mikkel Lauridsen, brandkadet

TV ØST har fulgt de 12 teenagere gennem det seneste halve år, og udviklingen hos de unge er tydelig at se.

- Ting, de ikke troede, de turde, det tør de lige pludselig. De har prøvet ting, som ikke ret mange unge har prøvet i den alder, fortæller Jesper Atkinson Pedersen, der er projektleder for brandkadetterne.

Har både ADHD og autisme

Asbjørn Victor Schultz er en af de unge, der har gennemført uddannelsen som brandkadet, og han har både ADHD og autisme. På trods af sine udfordringer har han alligevel lært en masse ved at være med.

- Alle konflikter vi kan have med hinanden, dem lægger vi på hylden, når vi er på brandstationen, fortæller han.

Det handler om, at man som brandmand kan komme ud i farlige situationer, hvor man skal være 100 procent sikker på, at man kan stole på sin makker. Mikkel Lauridsen, der også er færdiguddannet brandkadet forklarer:

 - Når vi er inde og røgdykke sammen, så skal vi kunne give hinanden hånd og se hinanden i øjnene, inden vi går ind.

Erfaringer for livet

Brandkadetterne i Lolland Falster Brandvæsen er et ud af tolv lignende projekter i Danmark. De er støttet af Velux Fonden og Tryg Fonden og hører under Danske Beredskaber.

Konceptet er, at halvdelen af kadetterne skal være gennemsnitlige teenagere, mens den anden halvdel skal være unge med problemer i hverdagen, og det har allerede vist sig, at projektet gør en forskel for de unge:

- Der er nogen unge mennesker, der blomstrer op og får mere mod på livet og mere mod skolen. De får venner, og begynder at blive interesseret i flere forskellige ting, og får fritidsjobs og lignende, fortæller Maria Wiktoria Karolini, der er projektchef hos Danske Beredskaber.

Det er fra i aften (søndag) klokken 19.50 og seks søndage frem kan de unges vej gennem uddannelsen kan følges på TV ØST.


Nyhedsoverblik