Børns Vilkår advarer mod at give børn mobiltelefon for tidligt

Børns Vilkår opfordrer forældre til at tænke kritisk, når de skal finde ud af, om barnet skal have en mobiltelefon.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De fleste børn er otte år, når de får en mobiltelefon. Det viser en undersøgelse, som teleselskabet Telia har fået lavet.

Men nogle børn får en telefon før og andre senere. Derfor kan det være svært som forældre at finde ud af, hvornår det giver mening at give sit barn sin egen mobiltelefon.

quote Vi vejleder dem til at tænke kritisk

Sanne Lind, børnefaglig konsulent hos Børns Vilkår

- Vi er ude at holde en masse forældreoplæg, hvor det ofte er et stillet spørgsmål, det der med, hvornår skal jeg egentlig give mit barn sin første mobiltelefon, siger Sanne Lind, børnefaglig konsulent hos Børns Vilkår.

Hvad vejleder I dem så til?

- Vi har ikke et regelsæt om, at når et barn når en hvis alder, så er det dér, det giver mening. Vi vejleder dem til at tænke kritisk og finde ud af, hvornår giver det mening at give barnet en telefon, og så vejleder vi dem også til at tale sammen i forældregruppen, for det handler også meget om, hvad det er for en kultur, vi får skabt blandt børnene, siger Sanne Lind, som opfordrer forældrene til at få det på dagsordenen på forældremøder allerede i indskolingen.

Læs også
Seksårig elsker sin iPhone - ekspert opfordrer forældre til at være kritiske
Læs også
Seksårig elsker sin iPhone - ekspert opfordrer forældre til at være kritiske

- Vel vidende at man ikke kan lave regler, men man kan måske lave nogle aftaler og måske udskyde en debut, som kan give mening, siger den børnefaglige konsulent.

Udskyd mobildebuten

Hvorfor vil I gerne have udskudt mobildebuten?

- Jo ældre barnet er, når barnet får sin første mobil, jo bedre i stand er barnet til at reflektere over de konsekvenser, der kan være ved at få en mobiltelefon, siger Sanne Lind og fortsætter:

Silas og Emma med logo
Læs også
Særligt projekt hjalp triste skoleelever
Silas og Emma med logo
Læs også
Særligt projekt hjalp triste skoleelever

- Og så er vores klare budskab, at når man som forælder vælger, at nu giver det mening, for nu skal barnet bruge en mobiltelefon, at man så også er med helt fra starten, så man måske netop ikke åbner for hele verden, men tager et skridt ad gangen og taler om, hvordan skal den her mobiltelefon bruges, og hvordan skal den ikke bruges.

Her kan du se, hvordan en familie håndterer at give en mobil til deres niårige datter.