Kapitel 1. Godnat på en god måde

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Skal det tage flere timer at lægge sine børn i seng ? Og må børn gerne være kede af det, når de skal sove?

Børneguru Ole Flemming giver gode råd til en familie i Fuglebjerg, og så skal vi møde en familie på syv, der sover sammen - alle sammen!

Mød samsoverne

I Mørkøv bor en familie på syv, som sover sammen ... allesammen!

"Samsovning", som man kalder det, betyder egentlig bare, at Bitten og Martin sover i den samme seng som deres fem drenge mellem 3 og 10 år.

Det har de gjort i tre år, fordi de allesammen sover bedre på den måde.

Jeg fik lov til at besøge familien, for snakke med dem om deres erfaringer og se deres meget store seng, som er 3 meter og 40 bred!

Læs mere om samsoverfamilien her

At putte fra 18 – 20 måneders-alderen.

Ole Flemming, seminarierektor og børneekspert, har samlet en lang række gode råd til, hvordan man for sengetid til at blive en god oplevelse

Lav tiderne for morgen og aften til et ritual. Morgen: stå-op, spise og køre. Aften: spise og i-seng. Virke meget konsekvens. I den grad holde tiderne.

Slap af!Glem alt om tider indimellem. Slap af, slap af. ”Glem” alt om mad, oprydning, rengøring, vask m.m..Tænk ikke på pædagogik og psykologi, - vær sammen, gør indkøb til en fælles oplevelse. Hjemme er det fis og ballade på gulv, i sofa, seng, have, vej, skov.   Barnets mest livsvigtige alder. Du får aldrig muligheder for at rette op på førsteårs-forsømmelserne.Udviklingen fra 1900-1925, sker nu på ¼år. Fysiologisk og biologisk udvikles barnets hjerne i samme takt som for 100 år siden. Derfor : Voksensamvær, ”vise-vej” betyder alt. 440 skiftende hænder fra fødsel til 1 kl. Vuggestue: 4,8 min. og børnehave 2,3 min. voksenkontakt i timen. Personalet er dybt professionelle. Men har ganske enkelt ikke tid. Og deres kærlighed bliver aldrig som jeres kærlighed. De hverken kan, skal eller må jeres kærlighed.Derfor: Jeres involvering i de første 5-7 år, forhindrer et hav problemer senere.   

Barnet skal ha 'fået nok'Barnet skal have ”fået nok af jer” inden det skal i seng, - Barnet skal ikke kræve samvær hele natten, - det skal være træt, afslappet og tryg.

Bad, varmt vand afslapper, putte og frottere i bløde håndklæder, så lidt lun babyolie i et par varme hænder, blid massage (har følesans 1 millimeter over hud.) Så putning, meget dæmpet belysning, - ”putteren” tæt ved siden af seng, med ansigtet i retning mod barn. Historie, gerne samme (i hvert fald navne m.m.) sang, blid, blød til sidst uden ord, blot nynnen. Nyn videre, når du går, dør åben, mere lys udenfor på gangen. Hvis gråd, når du rejser dig og går, nyn videre og ret lidt på dynen, nyn videre og gå. Gentag mønstret, - ikke tage op, ikke ud fra værelse, ikke kæle og kramme.Skiftes I til at putte, - skal jeres adfærd være så ens som muligt. Barnet skal nok senere få øjnene op for jeres forskellighed (og udnytte den).

Bliv ved at gå indBliv ved med at gå ind, - måske 32 gange, den første aften, - så 18 næste aften, - i løbet af en uge er I nede på 2-3 gange og slutter med at putte og så sover barnet.

Lad ikke overflade-gråd (udgør ca. 70 % af barnegråd) påvirke dig. Din kærlighed og evt. dårlig samvittighed over I har for lidt tid sammen, har du gjort noget ved indtil putning, - den ødelægger mere end den gavner efter putning.Lad også barnet høre at fjernsynet eller radioen kører. Dæmpet lys i værelse og lys på gang bør fortsætte i lang tid.

Samme fremgangsmåde i løbet af natten. NB. Barnet kender ikke klokken.Husk, jo mere du bider irritationen i dig, - jo hurtigere får det ende.(Gå i kælder, råb eder og forbandelser, - bank næver i væg og tramp i gulv).Lad ikke et helt normalt adfærd for et barn i en periode i den alder ødelægge noget hos dig eller jer.                               GOD TUR  ! ! !

Valg af metode :1.    Skift efter en kort snak i løbet af en dag og få det til at glide, - Optakt til putning, lys og lyd og en del frem og tilbage som beskrevet ovenfor 2.    Skift f.eks. hver anden dag, brug kalender. Start evt. smiley-ordning. 3.    Store, omstændelige metode, men garanteret også den mest effektive ordning. Den udvikler til gengæld et fællesskab, oplevelse for livet, som ikke kan måles, men som indgår i barnets udvikling.

-    Hemmeligt møde om planen. Børn forstår alt, hvis det siges på den rigtige måde. Lav sammen en oversigtsplan, huskeseddel, som barnet kan følge. Far må ikke vide noget, - hemmelig plan.Husk, at dette er omstændeligt, men det er læring for livet. En kombination af hjerne, sprog og adfærd.-    Indkøbe sammen: ny seng, dynebetræk, evt. el.-varmetæppe (eller varme dyne på radiator), hyggelampe, night-light, blomster, CD, m.m..-    Så laves et stort nummer ud af, at afsløre det for far. Vildt overrasket. Synes bagefter at det er ”nederen”, at hun bliver så forkælet. Han vil sove der, og også have nogle ”dyre” ting. m.m..               Om aftenen gøres klar til putning (som ovenfor). ”Og når du vågner i morgen, har mor en lille gave til dig, fordi du har været så dygtig til at sove”        Dagen efter ringe til bedsteforældre, - fortælle i børnehaven, og når I har         gæster. Far stadigvæk lidt misundelig. Prøve at have sovende veninde.         Smileys bliver ved, men klinger ud efterhånden.       Vend aldrig tilbage til gamle ordning  Må aldrig vende tilbage til gamle ordning, - så hellere en nat, hvor I på skift  er ved hendes side. F.eks. når hun er syg, rigtig bange eller virkelig sorg, -   meget ked af det, - med rigtige tårer.

Metoden kan bruges i mange andre sammenhænge. Hemmelige aftaler,    overraskelser, - købe ting, tøj, som alligevel skulle være købt.Der er rigtig mange muligheder, - kun fantasien sætter grænser