SSP-konsulent efter mors advarsel til unge om stoffer: - Det har ikke en langvarig effekt

Lær dine børn at sige nej til stoffer. Uden hjælp husker de unge ikke skrækhistorierne om narkotika, siger en af dem, der arbejder med unge i Haslev.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De unge bliver som voksne dybt bevægede, når de hører frygtelige historier om stoffer. Men de tror ikke, at det gælder for dem, og derfor lærer de ikke af historierne.

Sådan lyder vurderingen af SSP-konsulent i Faxe Kommune, Christina Hansen, efter moderen til den 15-årige Adam Buk trådte frem på TV ØST søndag aften.

quote Vi ved fra andre sager, at der ikke er en langvarig effekt

Christina Hansen, SSP-konsulent, Faxe Kommune

Adam Buk døde i februar efter at have indtaget det stærke narkotikum MDMA, som en pusher havde solgt til ham midt i Haslev by. Derfor ønskede Adam Buks mor Katharina Lindqvist at advare andre mod det livsfarlige stof.

- Det betyder rigtig meget for mig, at folk lytter til den her historie og forstår, hvor farligt det er. Jeg synes, det er vigtigt, at man prøver at bruge den her historie til at huske på, at man skal passe på sine unge. Og at de unge skal lade være med at springe på alt muligt bare, fordi der er nogle, der siger, at det er ikke farligt, lød det fra Katharina Lindqvist søndag.

De udødelige unge

Men mens vi voksne husker, så bliver advarslen mod at tage stofferne alt for hurtigt glemt af de unge, siger Christina Hansen.

- Vi ved fra andre sager, at der ikke er en langvarig effekt. Det handler i bund og grund om, at de unge ikke tager advarslen til sig, fordi de er unge. De kan sagtens sætte sig ind i, at det er forfærdeligt, og de kan være meget følelsesladede omkring det. Men på den lange bane, så glemmer de det. De tænker, ”det sker ikke for mig”, siger hun til TV ØST.

Hun opfordrer alle forældre til at tale med deres børn om stoffer – men på en måde, så det ikke er en tjekliste, men et realistisk billede af, hvad de kan møde derude, og hvilke farer der er. Og det handler i bund og grund om at gøre det let for de unge selv at sige fra. 

Udgangspunktet er, at stofferne er derude, og de unge rent faktisk bliver konfronteret med dem i deres hverdag.

- De unge er per definition risikovillige. De er eksperimenterende, de er nysgerrige og har en oplevelse af deres egen udødelighed. Det er udfordringen i forhold til forebyggelse, siger Christina Hansen.

Christina Hansen, SSP-konsulent i Faxe Kommune, mener ikke, at opfordringen fra Adam Buks mor får en langvarig effekt på de unge.
Christina Hansen, SSP-konsulent i Faxe Kommune, mener ikke, at opfordringen fra Adam Buks mor får en langvarig effekt på de unge.

Budskabet kommer hurtigt på afstand

TV ØST har talt med en række unge fra Flakkebjerg Efterskole nær Slagelse om sagen. Og de bekræfter, at der er stoffer omkring dem.

- Jeg kender godt til stoffer fra min omgangskreds. Selv vil jeg hellere have alkohol, men det er derude, og det gør indtryk på mig, siger Ask Severin Clemensen. 

Adam Buks gravsted
Læs også
Adams mor taler ud: - Det betyder rigtig meget for mig, at folk lytter til den her historie
Adam Buks gravsted
Læs også
Adams mor taler ud: - Det betyder rigtig meget for mig, at folk lytter til den her historie

Han forklarer, at han ikke føler sig særlig truffet af den grimme sag.

- Jeg tror mest, at det påvirker forældrene. Jeg tror, at jeg nok ville blive mere påvirket af en historie fra hans hverdag, siger Ask Severin Clemensen.

Også Christoffer Lundh Johnson mener, at det nok er voksne, der rammes hårdest af advarslen.

- I momentet rammer det en følelsesmæssigt. Men jeg synes hurtigt, at det kommer på afstand igen. Men jeg kender folk, der har taget stoffer – og jeg er modstander af det. Men folk blærer sig jo, når de gør det, siger han. 

Julie Jul Scharff, Ask Severin Clemensen og Christoffer Lundh Johnson.
Julie Jul Scharff, Ask Severin Clemensen og Christoffer Lundh Johnson.

 


Nyhedsoverblik