15-årige Adam mistede livet til MDMA: Nu lander sagen på ministerens bord

Politikere kalder dommen til bagmand i MDMA-sag fra Haslev alt for lav. Nu bliver justitsminister Søren Pape Paulsen (K) kaldt i samråd.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet bringer nu justitsminister Søren Pape Paulsen (K) ind i sagen om straffen til en 17-årig narkobagmand.

I starten af 2018 solgte narkobagmanden MDMA til den 15-årige Adam Buk fra Haslev, der i februar efter at have indtaget stoffet mistede livet.

Bagmanden, en 17-årig dreng fra Næstved, fik fire måneders fængsel for sin rolle i sagen. Det betød, at han på grund af sin varetægtsfængsling kunne gå fra retten som en fri mand, da sagen var afsluttet.

quote Det her er helt til grin, at sagen ender med, at han kun får fire måneders fængsel

Peter Skaarup (DF), formand for Folketingets retsudvalg

Begge partier mener, at straffen var for lav. Derfor kalder de nu justitsministeren i samråd.

- Sagen er særlig alvorlig, fordi den kostede en dreng livet. Og det er stødende for både familien og for samfundet, at der i en så alvorlig sag ikke idømmes hårdere straffe, siger Peter Skaarup (DF), formand for Folketingets retsudvalg, til TV ØST. 

- Det her er helt til grin, at sagen ender med, at han kun får fire måneders fængsel. Jeg mener, at sagen er meget principiel. Og jeg mener, at ministeren (justitsminister Søren Pape Poulsen (K) red.) skylder at give os svar på, hvorfor bagmændene i sager som denne slipper med så milde straffe, siger han.

Minister skal på banen

Peter Skaarup mener, at retssystemet sender et signal til både samfundet og narkomiljøet med dommen.

- Når en så alvorlig sag ender med en dom på fire måneders fængsel, så er det et signal til omverdenen om, at det et eller andet sted er i orden at sælge stoffer, der ender med at koste en dreng livet. Det er en forfærdentlig sag, og jeg vil gerne se på, om vi ikke kunne finde en måde at give mere følelige straffe på, når folk sælger farlige stoffer, siger Peter Skaarup. 

quote Når folk dør som her, så burde man i det mindste have prøvet sagen i landsretten

Kaare Dybvad (S), medlem af Folketingets retsudvalg

Kaare Dybvad (S), der er medlem af retsudvalget, er også forundret over dommen.

- Det er en grotesk sag. Jeg kan ikke forstå, at den ikke er ankes. Når folk dør som her, så burde man i det mindste have prøvet sagen i landsretten. Og jeg mener også, at man kan diskutere, om ikke netop en sag som denne kan betragtes som uagtsomt manddrab, siger han.

Derfor vil Kaare Dybvad også have justitsministeren på banen. Der er ifølge ham nemlig tale om en meget principiel afgørelse.

- Samrådet skal sikre, at ministeren er opmærksom på sagen. Jeg tror, at alle er enige om, at pusheren har et ansvar for drengens død i Haslev. Derfor skal vi også sikre os, at sager som denne kan køres helt til dørs, og at bagmænd som denne kan blive dømt for uagtsomt manddrab. 

Anklagemyndigheden havde krævet den 17-årige narkohandler fra Næstved idømt 15 måneders fængsel i sagen.

Men selvom han vidste, at MDMA var et særdeles kraftigt narkotikum, så mente retten ikke, at det blev bevist, han kunne vide, at stoffet ville koste unge mennesker livet.

Derfor blev han frikendt for at have begået uagtsomt manddrab. Dommen er endelig, efter Statsadvokaten har opgivet at anke sagen.

TV ØST har uden held forsøgt at få en kommentar fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K).