Anklager vil bruge ny DNA-metode i kæmpe hjemmerøversag

Seks personer har ifølge anklagemyndigheden begået 26 hjemmerøverier på Sjælland og øerne. TV ØST følger sagen direkte fra retten.

Tema: Bølge af hjemmerøverier ryster Sjælland og øerne - stod kroatisk bande bag?
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Du finder livebloggen nederst i artiklen.

En formodet hjemmerøverbande, der er tiltalt for at stå bag 26 hjemmerøverier, sidder torsdag atter på anklagebænken ved Retten i Nykøbing Falster.

Seks personer er tiltalt i sagen. Fem af de tiltalte er en kroatisk familie, mens den sidste tiltalte i sagen er en 37-årig mand, der kender familien fra Kroatien.

Torsdag skal retten gennemgå tre sager om hjemmerøverier i Jylland, ét i Jelling og to i Christiansfeld. Ved hjemmerøveriet i Jelling er det kun én af de tiltalte, der er anklaget - den 37-årige ven af familien.

DNA-spor kan placere de tiltalte på gerningsstederne

I de to andre forhold er også moren, faren og de to ældste sønner tiltalt. Ofrene fra Christiansfeld har sendt en lægeerklæring og kommer ikke til at vidne i dag, men anklageren vil gennemgå sagerne alligevel og sandsynligvis også tidligere forklaringer, som ofrene har afgivet til politiet.

Ud over de tre sager fra Jylland skal en DNA-ekspert vidne i sagen. Det skal kaste lys over, hvorvidt DNA-fund kan placere de tiltalte på gerningsstederne.

 

Hjemmerøverierne er hovedsageligt foregået på Sjælland, Møn, Lolland og Falster, men anklagemyndigheden ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi mener også, at de seks tiltalte står bag hjemmerøverier i Jelling og Christiansfeld i det sydlige Jylland.

DE ER TILTALT I SAGEN

- Der er tale om rigtig mange forhold, og de er rigtig grove i sig selv. Det er en rigtig grov sag. Jeg har ikke kendskab til lignende sager, hvor der har været så mange forhold om hjemmerøverier. Det betyder ikke, at de ikke findes, men jeg har ikke haft dem, og jeg har heller ikke kendskab til dem, sagde Susanne Bluhm, anklager ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, til TV ØST.

Risikerer op til 12 års fængsel

Der er i alt 45 forhold i sagen, og mange af forholdene handler ikke alene om røveri af særlig grov beskaffenhed, som det hedder i anklageskriftet, men også frihedsberøvelse og vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter.

OM SAGEN

Strafferammen for røveri af særlig grov beskaffenhed er op til ti års fængsel. Strafferammen for frihedsberøvelse af den type, der fremgår af anklageskriftet, er 12 års fængsel, ligesom strafferammen for vold af særlig rå karakter har en strafferamme på seks års fængsel.

Der ventes at falde dom senest den 17. januar 2019. De tiltalte nægter sig skyldige.

Retssag mod formodet hjemmerøver-bande - dag 10

playliveblog