Atea-sagen: Seks offentligt ansatte tiltalt for bestikkelse

Bagmandspolitiet dropper desuden at tiltale otte personer i sagen, hvor blandt andet ansatte i Region Sjælland er mistænkt for at modtage bestikkelse.

Tema: Bestikkelsessag i Region Sjælland
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I en usædvanlig sag om bestikkelse stilles seks offentligt ansatte nu for retten.

Bagmandspolitiet oplyser fredag, at der er truffet beslutning om at rejse tiltale mod de seks.

Påstanden er, at de skal have modtaget it-udstyr til en værdi af op mod 40.000 kroner. Giveren var it-selskabet Atea.

Samtidig opgiver Bagmandspolitiet sigtelsen mod otte andre, der var blandt de mange anholdte i forbindelse med en storstilet aktion i juni.

Forhold kan føre til frifindelse

Fire af de nu tiltalte forsvares af advokat Peter Trudsø. De forlanger frifindelse.

- Uden at gå nærmere ind i mine klienters forklaringer kan jeg sige, at der både er forhold af faktisk og juridisk karakter, der kan føre til frifindelse, siger han til Ritzau.

Planen er, at tre sager kan afgøres af retten i slutningen af november.

- Der er tale om prøvesager, fordi der ikke er sager i retspraksis, der bare minder om Atea-komplekset, siger Peter Trudsø.

Mangler at vurdere flere sager

I forbindelse med aktionen i juni og senere blev i alt cirka 40 offentligt ansatte sigtet for uberettiget at have modtaget for store gaver fra Atea.

Nogle af dem arbejder i Forsvaret, og disse sager vurderes nu af Auditørkorpset. Her oplyser man fredag, at efterforskningen endnu ikke er færdig.

Efter at have taget stilling til i alt 14 sager mangler Bagmandspolitiet endnu at vurdere en stribe andre sager.

Fejlagtigt udpeget som bestukne

Om de seks tiltaler siger chefanklager Steen Bechmann Jacobsen i en pressemeddelelse, at der har været gennemført en meget grundig efterforskning.

- Det er af stor samfundsmæssig betydning, at domstolene nu får lejlighed til at vurdere, om der er begået noget strafbart, siger han.

Der er forskellige årsager til, at otte personer går fri. Nogle af dem har fejlagtigt været udpeget som bestukne, oplyser chefanklageren.

I øvrigt kritiserer forsvareren Bagmandspolitiet for at have været for upræcis, da de ansattes arbejdsgivere blev orienteret i juni.

Hvis arbejdsgiverne havde fået den rigtige forklaring, ville de ikke være blevet sendt hjem, mener Peter Trudsø.

- Dermed havde en del skattekroner også været sparet, noterer han.

Ansatte i Region Sjælland modtog rejser

Sagerne udspringer af noget langt større. Nemlig mistanken om at ansatte i Atea blandt andet skulle have givet ansatte i Region Sjælland dyre rejser til gengæld for lukrative kontrakter.

Turene gik for eksempel til Formel 1-løb i Dubai, USA og til kroer i Danmark.

I sommeren 2015 sad seks mænd varetægtsfængslet i en periode. Om der skal rejses tiltale i denne sag, har Bagmandspolitiet endnu ikke besluttet.

/ritzau/