Styrelse har fået 186 høringssvar om gasledning

Miljøstyrelsen har fået 186 høringssvar omkring Baltic Pipe-projektet. 52 af svarene kommer fra Næstved-området, hvor der er planer om en stor kompressorstation.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Flere steder i Danmark skal der i de kommende år graves store gasrør ned i jorden. Baltic Pipe-projektet kaldes det, og vil betyde at bl.a. Danmark og Sverige vil få bedre muligheder for gasforsyning.

Læs også
Stevns vil ikke lægge jord til kompressorstation
Læs også
Stevns vil ikke lægge jord til kompressorstation

Men Energinets forslag af placering af både rør og kompressorstation har mødt modstand, og Miljøstyrelsen har i første høringsfase modtaget 186 svar fra borgere, kommuner og politikere. Det skriver Energinet.dk.

Upopulær kompressorstation

Gasledningen skal bl.a. føres på tværs af Vest- og Sydsjælland, og især forslaget om placeringen af en kompressorstation ved Sydmotorvejen i Everdrup nær Næstved har mødt lokal modstand.

Ud af de 186 høringssvar er 52 af dem da også fra Næstvedområdet, fortæller P4 Sjælland.

- Kompressorstationen er stor og vil komme til at påvirke nogen, uanset hvor den bliver placeret. Vi har vurderet, at en placering ved motorvejen er den mindst ringe løsning – både af hensyn til borgerne og natur og af hensyn til de tekniske krav. De andre steder, vi har set på, har ulemperne været større, og flere borgere ville blive berørt, siger Sofie Leweson, projektleder i Energinet i en pressemeddelelse.

Konsekvenser for lokalområdet

Men placeringen i Everdrup er ikke populær blandt de lokale og heller ikke blandt Næstveds politikere, som også har haft indvendelser.

Det er man godt klar over hos Energinet:

djj8mtk1mzm4mxwvxz0t0j2kbqi_lnlmf2m9lqx00nazvn0podc3cftz08ekuyr2-mytihecjkc1wnhzf0fnrdh_gwgkkbibcav8i8sddshnrtwxp7_fcrr27wtf86qfz4l70qb-w5zts9kn0s7htii2nyi6we2eh7y5cea1xoe6hjr9v00yh_lsbxupaace1-cfyzn_zmgmgstdrfccdcihhep.jpg
Læs også
Landmand bliver ramt af ny gasledning: Føler sig svigtet
djj8mtk1mzm4mxwvxz0t0j2kbqi_lnlmf2m9lqx00nazvn0podc3cftz08ekuyr2-mytihecjkc1wnhzf0fnrdh_gwgkkbibcav8i8sddshnrtwxp7_fcrr27wtf86qfz4l70qb-w5zts9kn0s7htii2nyi6we2eh7y5cea1xoe6hjr9v00yh_lsbxupaace1-cfyzn_zmgmgstdrfccdcihhep.jpg
Læs også
Landmand bliver ramt af ny gasledning: Føler sig svigtet

- Der ligger i dag en gård på jorden, og det vil få store konsekvenser for beboerne, hvis kompressorstationen ender med at ligge her. Der vil også være konsekvenser for lokalområdet. Vi er i dialog med Næstved Kommune, fordi kommunen har kommentarer til netop den placering, og derfor skal vi naturligvis mødes med kommunen for at blive klogere på, om der er alternativer, og hvad der er fordele og ulemper ved eventuelle andre placeringer, siger Sofie Leweson.

Placering tager hensyn til lodsejere

Energinets første bud på et projektområde – et bælte henover landet, hvor en gasledning kan placeres - er lavet ud fra en vurdering af, hvor et gasrør vil berøre færrest mulige lodsejere og naboer, og hvor det kan løbe gennem landskabet uden at få væsentlig påvirkning på sårbar natur, forhindre byudvikling og lign.

Også økonomi og tekniske forhold, f.eks. at skabe den kortest mulige linjeføring, spiller ind i forslaget til ruteføring.

Gasledningen fra Norge til Polen

  • Baltic Pipe-projektet planlægges som et samarbejde mellem Energinet og det polske gastransmissionsselskab, GAZ-SYSTEM S.A.
     
  • Gasrørledningen består bl.a. af 800-950 km nye gasrør i Nordsøen, Danmark, Østersøen og Polen.
     
  • Baltic Pipe planlægges med henblik på at være klar til drift i 2022.
     
  • Udbygningen vil have en kapacitet på op til 10 milliarder kubikmeter gas om året.
     
  • Til sammenligning var det samlede danske gasforbrug 2,5 milliarder kubikmeter i 2016.

Nyhedsoverblik