Næstveds politikere trækker i håndbremsen: Gasledning skal placeres et andet sted

Før jul fik Næstved Kommune besked om, at Energinet vil etablere en kæmpe kompressorstation nær Tappernøje. Nu protesterer kommunen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der bliver trukket hårdt i håndbremsen i Næstved Kommune.

For nu forsøger kommunen at stoppe planerne om at etablere en kæmpe kompressorstation til naturgas nær Tappernøje ved Sydmotorvejen.

Det blev økonomiudvalget enige om mandag i et høringssvar til Energinet.

Hvis milliardprojektet bliver til virkelighed, mister fåreavler Richard Andersen hele sin ejendom. Et sted, familien har boet i 38 år.

quote Jeg må nok indrømme, at de er vågnet op nu

Richard Andersen, fåreavler

- Jeg må nok indrømme, at de er vågnet op nu. Så længe vi er inde i fase med høringer og så videre kan det stadig nås. Men det havde ikke været nogen skade til, hvis de havde været på banen noget før, siger Richard Andersen.

70 kilometer ledning hen over Sjælland

Det hele handler om det statslige selskab Energinet og en polsk partner, som vil trække en gasledning fra Nordsøen til Polen – også kaldt Baltic Pipe.

Ledningen skal graves ned tværs hen over Sjælland – omkring 70 kilometer i alt. Og i den forbindelse skal der etableres en kompressorstation.

Fåreavleren fik besked om planerne kort før jul. Han har opbygget en flok på 650 moderfår på ejendommen siden 1979, men går Energinets planer igennem, risikerer han at skulle forlade gården. Han er derfor glad for, at politikerne nu støtter ham.

- Det glæder mig ypperligt, at de er kommet på banen, og at de har fået lavet det sådan, at de kan lave et høringssvar og komme med nogle kritiske spørgsmål til den rapport, som der ligger til grundlag for udvælgelsen af den placering her.

Tror du på, at du kan få lov til at blive nu?

- Ja, altså jeg må nok sige, at jeg nu har haft chance for at læse det udkast til høringssvaret, der er kommet, og det kan da godt give lidt håb om, at de er nødt til at kigge på en anden placering, siger Richard Andersen. 

quote Så vi håber selvfølgelig, at Energinet vil lytte til vores høringssvar

Carsten Rasmussen, borgmester i Næstved

Borgmester: Vi er ikke glade for placeringen

Næstveds borgmester Carsten Rasmussen (S) forklarer, at protesterne mod projektet kommer som følge af, at byrådet har læst materialet fra Energinet lidt mere grundigt.

- Og der kan vi se, at det område de peger på nede ved Tågeskoven op ad motorvejen, det er faktisk et meget højtbeliggende område. Det ligger 90-105 meter oppe i landskabet, over havets overflade, siger Carsten Rasmussen. 

- Samtidig er det et område, som vi har udpeget i vores planer som værende et bevaringsværdigt landskabsområde, og derfor er vi selvfølgelig ikke særlig glade for placeringen af den her kompressorstation, som vil fylde meget i landskabet, siger Carsten Rasmussen.

Håber, Energinet vil gå i dialog

Hvor langt vil I gå? Kan I simpelthen blokere for den her placering? 

- Nu kommer vi i hvert fald med et høringssvar, som byrådet endelig vedtager næste tirsdag, som ikke anbefaler, at det skal ligge i det område, siger Carsten Rasmussen.

- Så vi håber selvfølgelig, at Energinet vil lytte til vores høringssvar og gå i dialog og sige, at så er vi nødt til at finde en anden placering.

Går det for hurtigt? Vi ved, at fåreavleren Richard Andersen fik besked lige før jul, det samme har I åbenbart fået, og det er trods alt et kæmpe projekt.

- Vi får materialet den 21. december, og alle ved jo, at mange kommuner inklusive Næstved lukker ned mellem jul og nytår, samtidig står vi med et helt nyt byråd den 1. januar, som slet ikke har haft en chance for at sætte sig ind i alt det materiale her plus alt det andet, de skal sætte sig ind i. Så jeg synes sådan set, at det har været en uheldig høringsperiode.