Gigantisk gasledning risikerer at sende Richard fra hus og hjem

Gasledningen kan komme til at løbe fra Kongsmark nær Slagelse til syd for Faxe Ladeplads.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En gigantisk gasledning fra Nordsøen til Polen skal muligvis graves ned på tværs af Sjælland.

Gasledningen skal gå fra Kongsmark nær Slagelse til syd for Faxe Ladeplads, hvor gasledningen skal lægges under vandet. Det er Energinet og det polske selskab Gaz-System, som står for projektet til 12 milliarder, der kan få store lokale konsekvenser.

quote Man bliver umiddelbart paf, når man får sådan en besked

Richard Andersen, fåreavler 

Kort før jul fik fåreavler Richard Andersen blandt andet besked om at hans gård med 650 får i Tappernøje skal vige pladsen for en kompressorstation til gasledningen, hvis projektet bliver en realitet.

For at gassen kan komme hele vejen igennem det lange rør under Østersøen og til Polen, er der nemlig brug for en kompressorstation, som kan sætte tryk på gassen. Den kommer til at fylde 20 hektar.

Og der har de to energiselskaber udset sig området ved Richard Andersens gård.

Overrasket fåreavler

- Man bliver umiddelbart paf, når man får sådan en besked, siger fåreavler Richard Andersen.

For Richard Andersen kommer det til at betyde farvel til gården. Han vil ikke tage kampen op. Så hvis kompressorstationen ender med at skulle ligge der, bliver det farvel til 38 års fåreavl. 

Her kan gasledningen komme til at ligge.
Her kan gasledningen komme til at ligge. Foto: Energinet.

I forbindelse med gasledningen på tværs af Sjælland afholder Energinet i alt seks møder, hvor eventuelt berørte borgere kan høre mere om projektet. 

Energinet anslår at en almindelig dansk familie vil komme til at spare mellem 50 og 150 kroner på gas om året, hvis Baltic Pipe bliver til noget. Det er på grund af lavere omkostninger til distribution.

 Richard Andersens gård.
 Richard Andersens gård. Foto: TV ØST

Hele projektet er i sin første høring. Det kommer til at koste mellem 12 og 15 milliarder at få lavet gasledningen. Det er en udgift det danske selskab Energinet og det polske gasdistributionsselskab GasSystem deler mellem sig.

Det er planen, at den endelige beslutning om hele projektet bliver taget i løbet af efteråret 2018.

Læs mere om projektet her.