Skader og ulovlige udgravninger: Baltic Pipe giver landmænd ekstra millionerstatning

Mere end 150 landmænd, der skal lægge jord til Baltic Pipe-gasledningen, får nu en ekstra erstatning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Over 150 landmænd kan se frem til at få en ekstra erstatning, efter de har lagt jord til gasledningen Baltic Pipe.

Det skriver Jydske Vestkysten.

Energinet har sendt meldingen om den kommende erstatning i et brev til de berørte landmænd, oplyser mediet, og erstatningen bliver samlet set på omkring tre millioner kroner.  

quote Vi kan lige så godt betale mere nu, end at strides om det om fire til fem år, når landmændene kan konstatere afgrødetab

Ole Buhl, leder, arealer og rettigheder, Energinet.

Hos omkring 20 af landmændene er der blevet lavet arkæologiske udgravninger, inden jorden er blevet eksproprieret, og det er ulovligt.

Derudover er der hos 150 landmænd på Sjælland og to landmænd i Jylland kommet store ekstraordinære strukturskader i jorden under udgravningerne. Det skyldes de store mængder vand, der er faldet under udgravningen til gasledningen, der skal føre norsk gas gennem Danmark til Polen.

- Vi vil ikke ignorere, at der har været særlige forhold, der har gjort skaderne større. Vi kan lige så godt betale mere nu, end at strides om det om fire til fem år, når landmændene kan konstatere afgrødetab, siger Ole Buhl, der er leder i Energinets afdeling for arealer og rettigheder, til Jydske Vestkysten.

De berørte landmænd får et ekstra beløb på omkring 60.000 koner per kilometer. 

Den sjællandske del af Baltic Pipe kommer til at strække sig over cirka 70 kilometer, og i Tågeskov ved Everdrup skal der ligge en kompressorstation på et 120.000 kvadratmeter stort område.

Det krævede, at fåreavleren Richard Andersen og hans hustru flyttede fra deres hjem, hvor de har boet i 40 år.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Grafik: Nick Abildgaard.

Fåreavleren er ikke den eneste, der er utilfreds med gasledningen. Der har gentagende gange været arrangeret demonstrationer imod anlæggelsen af Baltic Pipe. 

I begyndelsen af juni mødtes op mod 30 cyklister fra hele landet i Slagelse for at køre langs gasledningen.

Demonstranterne vil have byggeriet stoppet for klimaets skyld.

- Jeg synes, det er hul i hovedet, at vi skal undgå klimaforandringer og reducere vores CO2-udledning samtidig med, at man investerer så mange penge i fossil infrastruktur, sagde aktivist Rune Popp til TV2 ØST.