Zornig om menneskesmugling: Politiet stoppede mig ikke

Lisbeth Zornig er sammen med flere andre danskere blevet sigtet for menneskesmugling af politiet, og det undrer hun sig over, da politiet på daværende tidspunkt ikke valgte at gribe ind.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Da forfatter og debattør Lisbeth Zornig Andersen i september gav flygtninge fra Rødbyhavn på Lolland et lift, spurgte hun forinden politiet, om de ville stoppe hende, og politiet svarede, at det ville de ikke.

Det skriver Lisbeth Zornig Andersen i en pressemeddelelse i kølvandet på, at hun fredag er blevet sigtet for menneskesmugling.

- Min mand ringede til politiet for at spørge dem, og svaret var, at det kunne de ikke svare på. På stedet, da jeg samlede familien op, var politiet til stede, og jeg spurgte en betjent, om han ville stoppe mig, hvis jeg gav familien et lift. Det ville han ikke, skriver hun.

- Når politiet ikke kan svare på, hvad der er ulovligt, og ikke griber ind, så kan det være ret besværligt at vide, hvor man står som borger.

- Men jeg ser ikke det, som det væsentlige her. Det væsentlige er, at vi skal kunne hjælper mennesker i nød uden at blive kriminaliserede. Punktum, siger Lisbeth Zornig.

Den 9. september besluttede Rigspolitiets chef, Jens Henrik Højbjerg, at lade flygtningene gå fra Rødbyhavn med henvisning til, at udlændingeloven ikke tillader politiet at tilbageholde folk i mere end tre gange 24 timer.

I de følgende dage så politiet igennem fingrene med, at masser af danskere samlede flygtninge op, husede dem og kørte dem videre mod Sverige - enten til togstationer i København eller over Øresundsbroen.

Den 23. september oplyste Rigspolitiet, at 46 personer var blevet sigtet for menneskesmugling siden virakken i Rødbyhavn. Det har ikke været muligt at få et nyere tal fra Rigspolitiet.

/ritzau/


Nyhedsoverblik