Yngste folketing i 50 år

Gennemsnitsalderen i det nye folketing er den laveste siden grundlovsændringen i 1953: 45,6 år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En stribe unge politikere har fået plads i Folketinget ved valget, og det kan ses på gennemsnitsalderen af de folkevalgte.

Ifølge en optælling, som Ritzaus Bureau har lavet, er gennemsnitsalderen i det nye folketing den laveste siden den seneste grundlovsændring i 1953. Gennemsnitsalderen for de folkevalgte, der i den kommende periode beklæder pladserne på Christiansborg, er 45,6 år.

Enhedslistens folketingsgruppe har den laveste gennemsnitsalder på 43,5 år, mens de radikale tager prisen som den ældste gruppe med en gennemsnitlig alder på 50,33 år.

Gennemsnitsalderen i det folketing, som blev valgt i 2005, var 46,5 år.

Ifølge Troels Mylenberg, politisk kommentator og leder af journalistuddannelsen på Syddansk Universitet, er der flere årsager til, at vælgerne har sendt mange unge i Folketinget denne gang.

- Jeg tror, mange vælgere stemmer efter friskhed og engagement, og her er det ofte de unge kandidater, der virker godt. Generelt tror jeg også, der er en modvilje mod, at politik kun skal være gamle mænd i jakkesæt, og så ligger det nok også i tidsånden, at ungdom er i høj kurs, siger Troels Mylenberg.

Han påpeger desuden, at mange unge politikere i dag er blevet gode til at føre moderne valgkamp blandt andet inspireret af USA for eksempel gennem tv-serier som West Wing (Præsidentens Mænd) om spin og politisk proces.

- De unge er gode til at være på gader og stræder. For dem er valg noget man vinder ved at føre en aktiv kamp, siger Troels Mylenberg.

Folketingets alderspræsident er Dansk Folkepartis Søren Krarup på 69 år, mens fire nyvalgte kvinder alle er 23 år. Det er Julie Rademacher (S), Nanna Westerby Jensen, (SF), Johanne Schmidt-Nielsen (EL) og grønlandske Juliane Henningsen.

Gennemsnitsalderen på folketingsmedlemmer er faldet støt siden valget i 1957. Især skete der en foryngelse i 1960'erne og begyndelsen af 1970'erne. Siden jordskredsvalget i 1973 har gennemsnitsalderen ligget nogenlunde stabilt omkring de 48 år.


Nyhedsoverblik