Vigtig arbejdskraft flygter

Kommende social- og sundhedsassistenter dropper ud af uddannelsen. Lønningen er så usikker, at de ikke har råd til at vente på at kommuner og regionen finder ud af, hvad de får i løn under uddannelse. Det skræmmer de varme hænder fra faget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De varme hænder, der kan tage sig af de ældre på plejehjem og sygehuse er ellers en stor mangel. Social- og sundhedsassistenterne ligger nummer fem på listen over manglende arbejdskraft, men de bliver skræmt væk fra uddannelsen. 

- Jeg kan ikke klare det længere økonomisk end til sidst I denne måned, så er jeg nødt til at stoppe, siger Betina Appelgren, elev på Social- og sundhedsassistentuddannelsen i Dianalund.

- Det er jo de voksne, de vil have og voksne har hus og børn og erfaring og det er jo den, de har rigtig meget brug for derude. De må simpelthen få det til at hænge bedre sammen i forhold til, at de mangler os derude, siger Gitte Orrasingha, elev på Social- og sundhedsassistentuddannelsen i Dianalund.

I næste uge stopper 8 af de 22 social- og sundhedsassistentelever i Dianalund. For efter en måned på uddannelsen ved de stadig ikke, om de kan få voksenelevløn i stedet for elevlønnen på 9660 kr. Der er en forskel på ca. 7.000 kr. om måneden. 

- Det kan ikke være rigtigt at de elever, som vi mangler så meget, ikke skal vide, hvad det er for en forudsætning, de går ind til, når de skal gå ind til uddannelsen. Der er ikke andre steder man går og venter på hvilken løn man får, siger Inge Marie Nielsen, sektorformand i FOA i Midtsjælland.

Region Sjælland har ansvaret for uddannelsen. De har forsøgt at ændre systemet, for de ved godt, at det ikke fungerer i dag.

- Der er nogle der har tænkt at det ikke er godt nok ellers havde regeringen ikke taget det med i trepartsaftalen og det er vi andre lykkelige for, for jeg synes det er den rigtige løsning, så den ser vi frem til bliver implementeret hurtigst muligt, siger udviklingskonsulent i Region Sjælland, Elsebeth Kroer.  

Den nye trepartsaftalen mellem regeringe, de offentlige arbejdsgivere og Lo og AC siger, at social- og sundhedsassistentelever over 25 år og med et års erhvervserfaring får voksenelevløn. Men det gælder endnu ikke for eleverne her, så ingen af dem kan være sikker på at få voksenelevløn.

- Burde burde du have vidst at du kun skulle regne med elevløn? Det burde jeg måske nok, men eftersom regionen fortæller mig, at der går 2-3 uger, hvor jeg er garanteret at jeg kunne vende tilbage til arbejdet, hvis jeg ikke får voksenløn, så går jeg udfra at der kun går 2-3 uger, siger Betina Appelgren, elev på Social- og sundhedsassistentuddannelsen i Dianalund.

17 af de 22 elever i klassen har sagt op fra et job for at tage social- og sundhedsassistentuddannelsen, men det frygter sektorformanden, at de vil stoppe med i fremtiden.

- De søger jo ikke ud i branchen, de bliver i job til de er sikkre på, at de kan få voksenløn, siger Inge Marie Nielsen, sektorformand i FOA i Midtsjælland.

Aftalen, der skal sikre voksenelevløn, bliver tidligst finansieret fra næste år, men parterne SKAL først have fundet pengene om 8 år. Det kan Gitte Orrasing ikke vente på.

- Man kan ikke gå ned og handle i Netto for minus 500 kr og sige at jeg betaler om et år og 8 måneder, det fungerer ikke, siger Gitte Orrasingha, elev på Social- og sundhedsassistentuddannelsen i Dianalund.

- Hvad skal du lave nu hvor du stopper? Så søger jeg helt ud af sundhedsbranchen, jeg er begyndt at søge, omd et så skal være fabrik eller rengøring, jeg søger helt ud af faget, jeg vil ikke engang arbejde som hjemmehjælper, siger Betina Appelgren, Social- og sundehdsassistentelev.

Når eleverne stopper på uddannelsen kan de tidligst søge om voksenelevløn igen om et år.

 

 


Nyhedsoverblik