Vi smider mindre mad væk

Tag ti stykker frugt, og du får en rabat på en femmer. Det skorter ikke på tilbud, hvis man køber større mængder mad, og ofte køber vi mere, end vi får spist. Men faktisk er vi blevet bedre til at dosere vores indkøb.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Danskerne køber i gennemsnit 280 tons mindre mad om året, end vi gjorde i 2007. Det svarer til, at hver husstand i gennemsnit køber 109 kilo mindre per år, skriver Urban.

      »Det handler selvfølgelig også om fananskrisen. Men derudover ser vi en ny, tiltagende nøjsomhed på alle områder. Det gælder alt fra cremer og møbler til mad. Vi er blevet mere fokuserede på dels at genbruge og dels at bruge op,« siger Kirsten Poulsen, indehaver af firmaet FirstMove, der studerer trends.

Det betyder dog ikke, at vi er mønstereksempler. Hvert år smider private husholdninger cirka 475.000 tons mad ud, hvoraf halvdelen, cirka 237 tons, er egentlig madspild. Altså god, spiselig mad. Det koster i gennemsnit en dansk familie 10.000 kroner per år.
Forbrugerforeningen 'Stop Spild Af Mad' har de seneste tre år arbejdet på at få danskerne til at smide mindre væk.

      »Det er positivt, at flere begynder at tage madspild alvorligt. Men der er stadig langt igen. Det kan ikke være rigtigt, at op mod 20 procent af vores mad stadig ender i skraldespanden,« siger stifter af 'Stop Spild Af Mad', Selina Juul, der desuden har kæmpet for, at supermarkeder indretter deres varelager efter, at mange bor alene.

Regeringen har afsat 19 millioner kroner på finansloven for 2011 til at styrke 'borgernes miljørigtige valg, herunder forebyggelse af madspild'. Men hvordan det skal gøres, er endnu uvist. Fødevareminister, Henrik Høegh (V), erkender, at det er et kompliceret problem.

      »Først og fremmest er madspild et problem, der i vores del af verden skal løses med sund fornuft. Men det er også vigtigt, at vi ser nærmere på problemet hos fødevareproducenter og i transportsektoren og detailhandelen for at finde ud af, hvordan vi mest effektivt kan reducere madspildet,« siger Henrik Høegh til Urban.
 
Første skridt bliver en konference i maj arrangeret af Fødevareministeriet og den grønne tænketank Concito, hvor organisationer som 'Stop Spild af Mad' og repræsentanter fra fødevareindustrien og detailhandlen skal diskutere, hvordan vi sikrer, at mindre mad havner i skraldespanden.  


Nyhedsoverblik