Vi slipper for skrappe regler for boligsalg

Boligkøbere i København og Aarhus trues af økonomiske stramninger, men i Region Sjælland går vi fri af kravene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De økonomiske krav, når du vil købe en ejerbolig strammes gevaldigt. Det gælder både ved køb af ejerlejlighed, villa, andelslejlighed og andre typer af boliger, fordi Finanstilsynet har ændret kravene.

I København og Aarhus skal man fremover kunne betale en ydelse på et lån med en fast rente på 4 procent, hvis man ønsker et fleks- eller rentetilpasningslån med variabel rente. Derudover stilles der stigende krav til købernes rådighedsbeløb. Det skriver Berlingske Business.

Men i Region Sjælland går de fri af den udvikling.

- Det er ret unikt, at man laver en geografisk afgrænsning af reglerne. Så vidt jeg ved, har det ikke fundet sted før. Men det er fordi, der er forskel på risikoen for prisboble. Den er størst i København og omegn og ved Aarhus, fortæller ekspert i boligøkonomi og lektor ved Syddansk Universitet, Morten Skak.

Det vil skabe positive effekter

Danmarks Nationalbank har længe advaret mod, at en prisboble nærmede sig på boligmarkedet, her har de efterspurgt, at det bliver sværere at få lån uden afdrag. Det vil ifølge Morten Skak få en betydning for områderne, der bliver ramt af stramningerne. Men det kan også få en positiv effekt for Region Sjælland.

- Det vil selvfølgelig være der, hvor stramningerne kommer, at der vil ske en forskel. Her vil der forhåbentligt komme en dæmpning af prisudviklingen. Men man kan forestille sig, at folk i højere grad køber hus uden for grænsen, siger Morten Skak.  

De nye regler er sendt i høring af Finanstilsynet, svarene på høringen skal indsendes senest den 25. november, herefter vil stramningerne træde i kraft.


Nyhedsoverblik