Vi bruger 175 smertestillere hvert år

Forbruget af smertestillende piller er højt i Danmark, hvor vi i snit spiser en pille hver anden dag hele året.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den lille smerte får i stigende grad danskerne til at tage piller. Hver eneste dansker tager ifølge Apotekerforeningens salgstal 175 smertestillende piller om året - det svarer til en pille hver anden dag hele året.

Forklaringen er, at vi vil ikke længere finde os i kroppens små irritationsmomenter - de skal skylles væk i en fart, også selv om det rent faktisk slet ikke gør ondt nogen steder. Det skriver dagbladet Information.

Vibeke Koushede, der er postdoc på Statens Institut for Folkesundhed, har lavet undersøgelser af de 25-44-åriges forbrug af smertestillende håndkøbsmedicin.

Stress får i høj grad forbruget til at stige, men vi bruger også pillerne forebyggende.

- Vi bruger smertestillende medicin som en form for redskab i en presset dagligdag, hvis vi skal nå en masse ting, måske for at få følelsen af at gøre noget.

- Derfor tager nogle mennesker også smertestillende rent forebyggende - for ikke at risikere at blive generet af hoved- eller mavepine, siger Vibeke Koushede,

Hun betragter indtaget af smertestillende piller som den samme type stressrelaterede adfærd, som når vi dulmer dagligdagen ved at drikke eller ryge.

At dulme tilværelsens tyngde med hovedpinepiller, griber sjældent fat om ondets rod, mener Peter la Cour, der er lektor med speciale i sundhedspsykologi på Syddansk Universitet:

- Hovedpinepiller behandler jo ikke årsagen til, at smerten opstod, men hvis vi kan finde en hurtig mekanisk løsning, så bruger vi den, for vi vil ikke længere acceptere lidelse, siger han til Information.

/ritzau/


Nyhedsoverblik