Vejtræer kvalt af to års intens saltning

Halvdelen af træerne og buskene langs de største veje er enten døde eller alvorligt skadede af vejsalt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Forestil dig, at du er meget tørstig, men det eneste, du kan få fat i, er et glas med koncentreret saltvand.

Sådan har tusindvis af vejtræer det lige nu efter to ekstremt hårde vintre, hvor vi har strøet mange tusinde ton salt over de isglatte veje. Det skriver Videnskab.dk.

Det er tæt på, at alle træer og buske i forreste række langs vore motorveje er skadet af vejsalt, og det er måske halvdelen af dem, der er døde eller stærkt medtagne.

Det vurderer Lars Bo Pedersen, seniorforsker på Skov &Landskab under Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.

- Det er et meget alvorligt skadebillede, vi ser i år. Jeg har kørt fra København til Aarhus og rundt tilfældige steder på Sjælland og Lolland-Falster, og det er dramatisk: Vejtræer, bytræer og gadetræer ser mange steder rærlige ud, siger han.

Saltet udtørrer grene og knopper, og det pakker jorden omkring rødderne, så træerne får svært ved at optage vand og næring. Til sidst risikerer de at dø.

Lars Bo Pedersen var først lige ved at tro, at mange fyrre- og grantræer langs de danske veje var sluppet nådigt gennem vinteren, fordi han ikke kunne se røde nåle, som ellers er det tydeligste tegn på saltskader hos nåletræer.

Efter en nærmere undersøgelse viste det sig i stedet, at der slet ikke var nogen nåle tilbage, som kunne blive røde.

Mange af træerne havde simpelthen mistet dem alle sammen, fordi kæmpe mængder af salt fra de to seneste vintre enten har ramt nålene direkte eller har hobet sig op i jorden.

- Vi har lavet målinger i jorden rundt omkring, og når det går slemt for sig, så står saltkoncentrationerne ved vejkanten ikke tilbage for dem i Østersøen. Det kan træer altså ikke tåle, konstaterer Lars Bo Pedersen.

/ritzau/


Nyhedsoverblik