Valget er skudt i gang med større valgdeltagelse

Sammenlignet med valget for fem år siden har flere vælgere søndag morgen stemt til EU-parlamentsvalget.  

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

En time efter at valglokalerne åbnede søndag morgen, havde 8,27 procent af danskerne stemt til valget til EU-Parlamentet.

Det er en stigning på 0,75 procentpoint i forhold til valget i 2009. Da havde 7,52 procent stemt på samme tidspunkt.

Det viser en rundspørge, som Ritzau har foretaget hos kommuner og valgsteder, der tilsammen repræsenterer 288.481 vælgere.

Professor i statskundskab Kasper Møller Hansen, Københavns Universitet, tilskriver stigningen, at interessen for at brevstemme, der har vist sig ved de seneste valg herhjemme, har smittet af på lysten også til at brevstemme ved EU-parlamentsvalget.

- Stigningen er båret af, at brevstemmerne tæller med fra morgenstunden, og vi har ved de seneste valg set en stigning i antallet af brevstemmer på mellem en halv og en hel procent per gang, siger Kasper Møller Hansen til Ritzau.

De fleste steder, som Ritzau har talt med, kan melde om markant flere brevstemmer denne gang. I en by som Randers meldes eksempelvis om en stigning i antallet af brevstemmer på 34 procent.

Ved kommunalvalget i november gjorde kommunerne en kæmpeindsats for at få flere til at stemme, blandt andet ved at gøre det lettere at brevstemme.

Denne gang har det også været nemmere at afgive sin stemme. Det har givet travlhed på landets borgerservicecentre og biblioteker.

- Den store indsats for at få folk til at stemme har åbnet øjnene for, at det er let at brevstemme, og at det er en naturlig ting. Men vi er ikke i nærheden af Sverige, hvor 30 procent brevstemmer, siger Kasper Møller Hansen.

Vælgerne skal denne gang vælge 13 repræsentanter til Europaparlamentet og samtidig sige ja eller nej til dansk tilslutning til den europæiske patentdomstol.

Ved det seneste valg i 2009, hvor der samtidig blev holdt folkeafstemning om en ændring af tronfølgeloven, endte valgdeltagelsen på 59,5 procent.

Det var den hidtil største valgdeltagelse ved et EU-parlamentsvalg herhjemme.

Om rekorden kan slås, afhænger blandt andet af, om brevstemmerne er nye vælgere, eller om det er folk, der ville være gået hen på valgstedet og sat deres kryds alligevel.

- Det er svært at konkludere noget på nuværende tidspunkt, hvad angår den samlede valgdeltagelse. Vi kan ikke rigtigt sige nu, hvem der er der brevstemmer, men vi ved fra kommunalvalget, at det er mange ældre, siger Kasper Møller Hansen.

/ritzau/


Nyhedsoverblik