Uvist hvornår gidslerne kan komme hjem

De danske myndigheder følger sagerne om de ni danske gidsler i Somalia tæt. Men staten går ikke ind i hverken forhandlinger med pirater eller med løsesum.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I fire måneder har et forældrepar fra Kalundborg, deres tre børn og to gaster fra sejlbåden ING været gidsler hos somaliske pirater.

På sjette måned er seks søfolk, blandt dem to danskere, gidsler hos somaliske pirater, efter at piraterne kidnappede dem fra det danske fragtskib Leopard den 12. januar.

Fælles for samtlige ni danske gidsler er, at det endnu er uvist, hvornår de slipper ud af det somaliske gidsel-helvede og hjem til familie og venner i Danmark.

De danske myndigheder følger de to sager meget tæt, men staten vil hverken forhandle med eller udbetale løsesum for at få danskerne hjem.

- Vi har hele tiden været bekymrede over situationen for de ni danskere og fire filippinere, der holdes som gidsler af pirater i Det Indiske Ocean i de to sager. Begge sager følges meget tæt af de danske myndigheder, siger Charlotte Slente, chef for Udenrigsministeriets Borgerservice.

Selv om sagen følges tæt, er det helt utænkeligt, at den danske stat går ind i forhandlinger eller udbetaler løsesum til de kriminelle pirater.

- Den danske stat forhandler af princip ikke med pirater eller andre kriminelle. Dermed ligger vi på linje med, hvad andre stater gør, fastslår Charlotte Slente.

Hvis den danske stat stik imod disse principper indlod sig på at udbetale løsesum, ville Danmark bringe danskere over hele verden i fare for kidnapninger og kapringer.

Men staten støtter gidslerne og de pårørende så godt som muligt.

- Vi gør alt hvad der er i vores magt for at bistå gidslerne og deres pårørende, men vi deltager ikke i forhandlingerne med piraterne. De varetages i de to sager dels af rederiet, dels af familien. I begge sager bistår et professionelt sikkerhedsfirma henholdsvis rederi og pårørende, siger Charlotte Slente.

Selv om Udenrigsministeriet har kontakt til såvel rederi som pårørende i de to sager, kan ministeriet ikke sige noget om udsigten til, hvornår gidslerne kan løslades og returnere til Danmark.

Af hensyn til gidslerne og deres pårørende kan Udenrigsministeriet ikke bidrage med oplysninger om sagernes forløb.

 

Sådan blev de taget af somaliske pirater

* Sejlbåden ING fra Kalundborg var på en to år lang jordomsejling, der skulle slutte den 1. august i år.

* De syv sejlere om bord - et forældrepar, deres tre børn og to unge gaster - blev taget til fange, da ING blev bordet af somaliske pirater den 24. februar ud for Afrikas Horn. Sejlerne var trods flere advarsler sejlet ind i et piratfyldt og farligt farvand, hvor danske handelsskibe ikke har sejlet i adskillige år netop på grund af faren for pirater.

* 12. januar blev det danske fragtskib Leopard bordet af somaliske pirater ud for Oman.

* Piraterne efterlod fragtskibet i åben sø. Skibets hovedmotor blev sat ud af kraft - angiveligt af søfolkene, da de blev angrebet af de kriminelle pirater. Derfor tog piraterne i stedet de seks søfolk med sig som gidsler. Søfolkene er fire filippinere og to danskere.


Nyhedsoverblik