Museum opstod af sær samler-drøm

Det begyndte lidt tilfældigt for godt 20 år siden. Men i dag er Tom Kusks samling af hestevogne blevet til et helt museum.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det ligger lidt ydmygt, gemt væk i den gamle sukkerfabrik i Stege. Men når porten til museet går op, er det en imponerende samling som kommer til syne.

- Vi har 75 vogne, og kun fem af dem kan ikke køre. Jeg er da lidt stolt af det, fortæller Tom Kusk, der står bag samlingen og er daglig leder på Vognmuseet.

Samlingen blev grundlagt for godt 20 år siden, da han lidt i spøg sagde til en bekendt, at det kunne være sjovt at lave et museum.

Karen Blixens vogn udstillet

Ordene blev til virkelighed, og for to år siden slog Vognmuseet dørene op til den næststørste samling af hestevogne i Danmark.

- De har alle en interessant historie. Vi har eksempelvis en gammel ambassadørvogn, to rustvogne og en vogn, der efter sigende skulle have tilhørt Karen Blixen, fortæller museumslederen, hvis mellemnavn i øvrigt ikke er nogen tilfældighed.

I mange år har han nemlig selv kørt hestevogn, og da alle alligevel kaldte ham Tom Kusk, kunne han lige så godt tage det til sig.

Løser en opgave

Tom Kusk Jacobsen og andre kører fortsat rundt i de mange vogne fra museet til eksempelvis bryllupper, byfester og børnehaveudflugter.

- Det skal være et levende museum. Gammelt ragelse er der nok af i Danmark, og samtidig har det hele jo en historie, som jeg synes er vigtig at føre videre, mener Tom Kusk Jacobsen.

Vognmuseet har faste åbningstider i sommerperioden, mens dørene åbnes efter aftale resten af året.


Nyhedsoverblik