Ungeindsats fejler: Kun hver 10. går i skole

Tusindvis af unge på kontanthjælp eller dagpenge bliver hængende i systemet i årevis i stedet for at komme i uddannelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Efter en periode på halvandet år til at komme i job eller uddannelse er kun hver tiende i gang med en uddannelse. Hver fjerde er selvforsørgende med et arbejde eller en praktikplads, og hele to ud tre unge hænger fortsat fast på dagpenge eller kontanthjælp.

Det viser en ny analyse fra Beskæftigelsesregion Hovedstaden og Sjælland, der har fulgt 30.000 unge på offentlig forsørgelse gennem halvandet år, skriver Avisen.dk

Tallene bekymrer Henning Jørgensen, professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, i en tid, hvor alle er enige om, at uddannelse er vigtigere end nogensinde før.

- Uddannelse er vejen væk fra den faretruende del af arbejdsmarkedet. Der vil også være ufaglærte job fremover, men der stilles hele tiden højere krav til kvalifikationerne. Derfor får man det svært fremover, hvis man ikke bliver opkvalificeret, siger han til Avisen.dk

Merete Bingen-Jakobsen, vicedirektør for Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland, der har fået foretaget analysen, er enig:

- Målet er, at unge skal i uddannelse. Derfor er det bekymrende, at kun 10 procent kommer i uddannelse i løbet af halvandet år, siger hun.

Ifølge Jyllands-Posten har 80.000 unge mellem 15 og 29 år hverken været under uddannelse eller i arbejde i de seneste seks måneder. Med de nye oplysninger om, at blot to ud af tre efter halvandet år indsats ikke er kommet tættere på job eller uddannelse, har Merete Bingen-Jakobsen svært ved at se enden på problemerne.

- De unge, der ikke kommer i uddannelse, har sværere ved at hænge fast på arbejdsmarkedet. De risikerer at blive marginaliseret, siger hun.

Hun påpeger, at de unge, der bliver i systemet, også har større risiko for misbrug, psykiske problemer eller økonomiske problemer.

Arbejdsmarkedsforskeren Henning Jørgensen kalder problemet for 'et af de mest alvorlige, samfundet har'.

- De unge, der er så længe væk, får ikke et normalt forhold til arbejdsmarkedet. Det giver ar på både sjæl og arbejdsmoral. Man betragter sig ikke som fuldgyldigt medlem af samfundet, fordi man ikke er integreret på arbejdsmarkedet. I stedet bliver det en eksistens på randen af arbejdsmarkedet, siger han.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) blæste i søndags i Jyllands-Posten til kamp for at 'ingen unge må sidde passive i deres lejlighed'.

- Vi bliver nødt til at presse eller tvinge de stærke unge i uddannelse eller arbejde, og for de svage unge må vi skabe særlige og målrettede forløb, sagde hun til avisen.


Nyhedsoverblik