Unge risikerer tvangsfodring

Helt unge piger med anoreksi risikerer at blive tvangsfodret, hvis de ikke vil spise eller bliver spændt fast til sengen, hvis de forsøger at brænde kalorier af

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 I aften sender TV2 ØST det journalistiske magasinprogram, Missionen, som har undersøgt den behandling patienter med anoreksi får i Region Sjælland og aftenens program og afsløringen af, at der blandt andet bruges tvangsfodring i behandlingen af spiseforstyrrede, vækker forargelse helt ind på Christiansborg.

- Jeg synes, det er helt uacceptabelt og jeg mener, det er at lege med liv og død, siger Liselott Blixt, sundhedsordfører i Dansk Folkeparti til TV2 ØST.

I Region Sjælland behandles patienterne på almindelige sygehuse. Der findes ikke nogen specialafdeling for
spiseforstyrrede patienter i Region Sjælland og på mange specialafdelinger udenfor regionen er der desuden lange
ventelister.

Børneafdelingen i Holbæk er ét af de steder, hvor anorektiske børn og unge under 18 år er indlagt:

- Det er da aldrig rart, når man med magt skal fastholde et barn og lægge en sonde. Og tanken strejfer os da af og til, om det er det rigtige, vi gør, siger overlæge Annie Ellerman, som har ansvaret for børneafdelingen.

Annie Ellerman er diabeteslæge og ikke uddannet til at forstå anoreksien.

- Vi er en nødløsning. Den dag der er plads til de her børn andre steder, så burde de slet ikke være på en børneafdeling, siger hun.

Syv gange har tvangsernæring ifølge Sundhedsstyrelsen været brugt på anoreksipatienter i Region Sjælland i 2007. Derudover kommer de tilfælde, hvor tvangen er blevet brugt på børn under 18 med forældrenes tilladelse. Det skal ikke registreres.

Andre anoreksipatienter er blevet tvangsfikseret, altså spændt fast til sengen med bælte. Det sker typisk, fordi de forsøger at brænde kalorier af fra sengen ved f.eks. at ligge og ryste eller på anden vis motionere. TV2 ØST har kendskab til ni sager i år, hvor den behandlingsmetode er brugt mod anorektikere på regionens sygehuse.

Det er forældede metoder fra 70'erne, som ikke burde benyttes længere, mener gpsykolog Britta Tønnis. Hun efterbehandler anorektikere, efter at de er blevet udskrevet fra behandlingsstederne.

- Mig bekendt er den her tvangskultur ved at være udryddet på de specialiserede behandlingssteder og det er dybt problematisk, hvis den stadig finder sted på de almindelige sygehuse. Det vidner om manglende uddannelse, siger Britta Tønnis.

Ifølge forskning kan brugen af tvang på anoreksipatienter give alvorlige traumer og resultere i posttraumatisk stress.

- I forvejen er patienten meget splittet mellem anoreksien og lysten til at blive rask. Ved at tvinge patienten skaber man en endnu større kløft mellem patienterne og behandlingssystemet og på sigt kan man forlænge sygdomsforløbet, siger Britta Tønnis.

Dansk Folkeparti vil have undersøgt årsagen til at tvang stadig bliver brugt i Region Sjælland:

- Jeg vil gå til ministeren og finde ud af, om det er for få pladser det handler om eller om det er for lidt uddannelse. For det er en fejl at tvangsfodre og tvangsfiksere anoreksipatienter, siger Liselott Blixt, sundhedsordfører i Dansk Folkeparti.

Hvis ikke regeringen vil gøre noget, lover sundhedsordføreren at stille et forslag og forsøge at danne et flertal udenom Regeringen.

[video:videonode:183246]


Nyhedsoverblik