Unge fanger: Sygt at sende 14-årige til os

Torsdag tager Folketinget fat på at sænke den kriminelle lavalder til 14 år. På den sikrede institution Stevnsfortet advarer både ansatte og indsatte mod loven.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- De bliver vores små hunde.

Tre sekunder tager det. Så har en gruppe unge indsatte på den sikrede institution Stevnsfortet i Rødvig analyseret konsekvenserne af regeringens forslag om at sænke den kriminelle lavalder med et enkelt år og dermed sende 14-årige bag tremmer.

De unge sidder på en bænk foran Stevnsfortets autoværksted, hvor de skiftevis roder med motorer og retter på kasketter.

- Det er sygt. En 14-årig vil altid være den lille her, siger en 17-årig dreng. Han kører rundt på en selvbygget miniknallert, som - ifølge hans egne fornemmelser - kan køre "omkring 90
km/t".

- Hvis de kommer og spiller smarte over et eller andet, siger vi jo bare "hold nu kæft, din svans og giv mig din smøg",
uddyber knallertbyggeren.

Torsdag førstebehandler Folketinget det omstridte lovforslag trods højlydte protester fra dommere, fængselsinspektører, advokater, pædagoger og eksperter fra Ungdomskommissionen.

Protesterne har dog måttet vige for det, som regeringen kalder en "politisk beslutning", og derfor forbereder landets sikrede institutioner sig nu på at åbne cellerne for unge helt ned i konfirmationsalderen.

- Hvis det er dét, der er vilkårene, så vil vi jo prøve at imødekomme dem. Men personligt synes jeg, at det er for tidligt, at man kan komme bag tremmer som 14-årig, siger Stevnsfortets forstander, Kaj Lauritsen.

Samme indstilling har underviser på Stevnsfortet Jakob Gatzwiller.

- De fleste herinde har allerede prøvet det meste. De har stjålet biler og røget hash, og de kan i det hele taget ikke
lære hinanden så meget. Men en 14-årig vil høre en masse nye ting, og jeg frygter, at de også får deres første kendskab til bandemiljøet herinde, siger Jakob Gatzwiller.

De 14-årige kan dog ikke blot se frem til at sidde med unge, der er tre år ældre end dem selv. Nogle af dem kan efter alt at dømme også se frem til at blive anbragt i et voksenfængsel.

Ifølge Justitsministeriet er det mere reglen end undtagelsen, at unge afsonere på et tidspunkt har siddet i voksenfængsel, mens de ventede på deres dom.

Der er nemlig - allerede forud for sænkningen af den kriminelle lavalder - kø til de sikrede ungeinstitutioner, og
den kø vil ikke blive kortere af, at de 14-årige også skal ind i geledderne.

Jakob Gatzwiller inviterer på kartoffelmadder og roastbeef på Afdeling Vest, hvor der bor fem unge på 17 år. Alle om bordet kan tale med om at sidde i et voksenfængsel.

- Da jeg var i Ringsted, havde jeg fællesskab med Stein Bagger, fortæller en af de unge.

- Vi trænede lidt sammen. Han er faktisk meget sej og helt normal, lyder vurderingen.

- Det er ikke sundt for dem, og jeg synes, at det vil være synd, siger en anden. Han er dømt for drab på "en gammel mand" på Lolland. Udbyttet var angiveligt et par flasker rødvin og nogle skrabelodder.

Efter frokosten står den på basketball og fodbold bag Stevnsfortets nye høje klatresikrede hegn.

- Jakob, må vi godt vise, at vi kan klatre op, spørger de unge.

Det må de godt og trods cigaretter i mundvigene, så lykkes det snildt de unge at komme opad. Halvvejs oppe afslutter de selv manddomsprøven.

- Det giver ingen mening at stikke af herfra. Vi har det godt her, siger Stein Baggers bekendte.

Forstander Kaj Lauritsen har ingen anelse om, hvor mange 14-årige han fremover skal have under sine vinger. Men han kan ikke gøre noget særskilt for dem, understreger han.

- Vi kan ikke reservere en særlig afdeling til dem, for det kræver, at vi hele tiden rykker rundt på de unge, forklarer
forstanderen, der har et forslag til politikerne:  

- Min erfaring siger mig, at de unge går i stå efter nogle måneders indespærring. Så i stedet for at sænke lavalderen kunne man lade de 14-årige blive ude i friheden med fast tilknyttede voksne, lyder det fra Kaj Lauritsen.

Sænkningen af den kriminelle lavalder forventes at træde i kraft til sommer.


Nyhedsoverblik