Ulig mulighed for abort

I Danmark har vi fri abort til 12. uge af graviditeten. Men det betyder ikke, at der er frit valg af abortmetode. I vores region er kvindernes muligheder helt forskellige, alt efter hvilket sygehus de kommer på.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De fleste tror måske, at fri abort betyder, at alle gravide kvinder får samme tilbud om abort op til 12. uge af graviditeten. Sådan er det ikke. Sygehusenes tilbud varierer meget, når det gælder den medicinske abort.

 

Abortmetoden har eksisteret i Danmark siden 1999 og er et godt alternativ til den kirurgiske abort, mener eksperter. Den nedsætter risikoen for infektioner betydeligt i forhold til den kirurgiske abort, og kvinderne slipper for at komme i narkose og skulle gennemgå en operation. 

 

Men fordi man skal indlægge patienterne, hvis de skal have lavet en medicinsk abort fra 9. uge af graviditeten, vil sygehusene i Næstved og Nykøbing Falster kun tilbyde metoden op til 9. uge. Her er konceptet nemlig, at kvinderne skal gennemgå aborten derhjemme. Fra 9. uge kan kvinderne kun få den kirurgiske abort.

 

- Det er et spørgsmål om at have senge til det, og det er et spørgsmål om økonomi og politik her på stedet, siger ledende overlæge på Nykøbing Falster Sygehus Jens Prien-Larsen til TV2 ØST.

I Slagelse og Holbæk er proceduren helt anderledes. Her kan kvinderne vælge den medicinske abort på lige fod med den kirurgiske, dvs. helt op til 12. uge. Og i Slagelse får alle kvinder - også selvom de kun er få uger henne i graviditen - tilbud om at blive indlagt, mens den medicinske abort står på.

De ulig procedurer på regionens sygehuse bekymrer både kvinder og politikere.

- Jeg synes, det er for dårligt. Der burde være samme muligheder overalt, siger Desirée U. Demolade. Hun er studerende på Vordingborg Statsseminarium, og både hun og hendes medstuderende er enige om, at sygehusenes tilbud har stor betydning for, hvilken abortform de ville vælge, hvis de skulle have lavet en abort.

I Region Sjælland er Lennard B. Nielsen (A) bekymret for, at det kan give kvinder psykiske problemer, hvis de skynder sig at tage en beslutning om medicinsk abort, fordi de ikke ved, at de kunne have valgt et andet sygehus og få længere betænkningstid. 

- Hvis man har fortrudt og har fået foretaget aborten, og man så får at vide, at der faktisk var 3-4 uger, du kunne have tænkt dig om i, så kunne jeg godt frygte, at det for nogle kvinders vedkommende kunne give psykiske problemer, siger Lennard B. Nielsen.

Han vil nu arbejde for at få ens behandling på regionens sygehuse.


Nyhedsoverblik