Udkantsdanmark mister plejehjem på stribe

Mange plejehjem i mindre byer og på landet lukker, fordi de små plejehjem er for dyre i drift.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der bliver længere mellem plejehjemmene ude på landet.

Mange landsbysamfund og mindre byer oplever, at det lokale plejehjem drejer nøglen om og bliver lukket, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten torsdag.

- Det er en stærk tendens, og nedlæggelserne sker i rasende fart, lyder vurderingen fra Margrethe Kähler, jurist og seniorpolitisk konsulent i Ældresagen, over for avisen.

Årsagen er blandt andet, at små plejehjem med plads til 10-12 ældre er for dyre i drift, så derfor nedlægges de.

I Kommunernes Landsforening, KL, fortæller konsulent i ældrekontoret Flemming Hansen, at der omkring kommunalreformen blev nedlagt færre plejehjem, fordi de nye, sammenlagte kommuner lige skulle have et overblik over kapaciteten.

- Men nu er der bevægelse igen, og den går i retning af, at de gamle plejehjem i landsbyerne forsvinder og erstattes af større ældrecentre inde i byerne, siger Flemming Hansen til Jyllands-Posten.

Siden 2007 er der forsvundet over 5000 plejehjemspladser i kommunerne, og det er ofte plejehjem med plads til mellem otte og 12 ældre, som nedlægges.

Ifølge KL er der klare fordele for de ældre med lidt større enheder, fordi det er lettere for de ældre "at finde nogle at svinge sammen med".

Også Ældresagen ser fordele i udviklingen.

- Mange af de gamle plejehjem er utidssvarende, og de ældre vil da gerne have moderne rammer, ligesom personalet også helst vil arbejde på plejecentre, hvor arbejdsmiljøreglerne kan overholdes, siger Margrethe Kähler.

/ritzau/

 


Nyhedsoverblik