Tusindvis af lærere og pædagoger er sparet væk

Landets kommuner sparer på velfærd til børn og ældre. På tre år er 11.000 job i kommunerne forsvundet. Senest i Lolland Kommune, hvor 47 mister jobbet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er blevet længere mellem medarbejderne i børnehaven, folkeskolen og hos de ældre borgere, der har brug for hjemmepleje. I de seneste tre år er 11.000 fuldtidsstillinger i landets kommuner forsvundet, og går regnestykket tilbage til 2009, da personaletallet toppede, er reduktionen på godt 33.000 ansatte, viser tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor.

Det skriver Jyllands-Posten fredag.

Hænger ikke sammen

I Lolland Kommune er man i øjeblikket i gang med at nedkære antallet af pædagoger og lærere med 47 ansatte. På landsplan er det pædagogerne, der har holdt mest for, og selv om børnetallet er faldet, forklarer det ikke faldet i antallet af ansatte, fastslår Elisa Bergmann, formand for pædagogernes fagforening, Bupl.

- Dækningsgraden er nemlig samtidig blevet højere, så vi passer en større andel af børnene. Færre pædagoger er ensbetydende med dårligere normeringer, og det er meget uheldigt, for det betyder mindre tid og ringere omsorg for børnene, siger hun.

I kommunernes forening, KL, forklarer formand Martin Damm reduktionerne som en blanding af effektiviseringer og serviceforringelser.

- Vi har samlet servicen i større enheder - det gælder skoler, børnehaver og ældrecentre - men samtidig er der da også skåret. Man kan sige, at vi er ved at levere noget tilbage til civilsamfundet og de frivillige, som i de gode år med masser af penge blev gjort til en offentlig opgave, siger han.

Lyder hult

I Venstre peger kommunalordfører Jacob Jensen på, at den voldsomme nedgang i medarbejderskaren står i skærende kontrast til regeringens løfte om mere velfærd.

- Det er hult at høre på. Især når regeringen puster sig op og skælder ud på vores planer om nulvækst i kommunerne, når de selv har præsteret minusvækst, siger han.

Den kritik afviser økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) og peger på, at regeringen har givet kommunerne lov til at lade velfærden vokse en smule.

- Kommunerne har vurderet, at de kan klare sig for mindre, og det er deres ansvar, siger han.

/ritzau/


Nyhedsoverblik