Tre ud af fire elever leder forgæves efter praktikplads

Elever søger aktivt efter praktikpladser, men løber panden mod en mur. Knap 70 procent har inden for den seneste måned forgæves henvendt sig til en virksomhed, viser nye tal fra Undervisningsministeriet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Elever søger aktivt efter praktikpladser, men løber panden mod en mur. Knap 70 procent har inden for den seneste måned forgæves henvendt sig til en virksomhed, viser nye tal fra Undervisningsministeriet. Eleverne på de danske erhvervsskoler leder forgæves efter en praktikplads. Tre ud af fire elever har inden for den seneste måned uden held henvendt sig til en virksomhed for at søge praktikplads. Kun otte procent har aldrig eller for mere end tre måneder siden henvendt sig til en virksomhed.

Det fremgår af en ny analyse fra Undervisningsministeriet, skriver Fagbladet 3F.

Analysen peger også på, at den primære årsag til, at eleverne har fravalgt skolepraktik, er, at de vil få svært ved at få økonomien til at hænge sammen på en skolepraktikydelse. Eller også at de har en forventning om selv at kunne finde en praktikplads.

Ifølge forbundssekretær i 3F, Søren Heisel, er det en uholdbar situation.

- Eleverne er i en svær situation. De bliver nødt til at fravælge skolepraktik på grund af det økonomiske aspekt. Og så løber de panden mod en mur, virksomhederne ikke slår praktikpladser op og i øvrigt afviser elevernes uopfordrede ansøgninger, siger Søren Heisel til Fagbladet 3F.

Virksomheder mangler ikke elever

30 procent af eleverne svarer dog, at der ikke var plads i skolepraktik eller at der ikke var mulighed for skolepraktik på deres uddannelse.

Søren Heisel hæfter sig ved, at eleverne bliver afvist med den begrundelse, at virksomhederne ikke mangler elever.

- Næsten ingen bliver afvist på grund af personlige eller faglige kompetencer. Det er altså ikke fordi, at eleverne ikke er dygtige nok, siger Søren Heisel. Han er ærgerlig over, at virksomhederne er tilbageholdende med at oprette praktikpladser.

Chefkonsulent fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Maria Bille Høeg, læser analysen med nogle helt andre briller. Hun har fokus på, hvor aktive eleverne er de sidste 14 dage og ikke en hel måned tilbage i tiden.

- Halvdelen af eleverne i søgekøen har ikke søgt praktikplads inden for de sidste to uger. Det er ikke godt nok kun at søge inden for den sidste måned. I sær ikke når 90 procent af de unge selv mener, at de er aktivt søgende, siger Maria Bille Høeg til Fagbladet 3F.

Maria Bille Høeg opfordrer de unge til at være mindre kræsne i forhold til praktikplads.

- De søger ikke praktikpladser inden for andre fag, og næsten halvdelen har ikke søgt praktikplads mere end en time væk fra bopælen. De unge skal gøre noget mere. De skal være mere mobile og mere aktive, siger Maria Bille Høeg, der også opfordrer virksomhederne til at komme mere på banen.

Analysen viser også, at knap 45 procent af de elever, der selv havde fravalgt eller ikke ansøgt om skolepraktik, ville takke ja til skolepraktik, hvis de fik tilbudt det i dag.

 


Nyhedsoverblik