Trafikmafiaerne er sat ud af spillet

Foto: TV ØST

Kampen om fordeling penge til trafikinvesteringer mellem landsdelene fylder mindre i valgkampen, vurderer forsker.

Trafikpolitik står højt på dagsordenen i valgkampen, men noget af glansen er gået af de gamle slagord. Kampen mellem landsdelene er nemlig ikke nær så intens som for bare få år siden:

- Det, vi tidligere talte om som trafikmafiaer og sognerådspolitik, eksisterer ikke rigtig længere, siger trafikforsker Per Homann Jespersen, Roskilde Universitet, til DR Sjælland.

De sjællandske politikere har ellers flere gange taget initiativ til netop såkaldte trafikmafiaer. Senest forleden, hvor blandt andre Socialdemokraternes Magnus Heunicke gik sammen med repræsentanter for erhvervslivet for at styrke den østdanske kamp for en ny stor motorvej på Sjælland.

Men der er ikke længere grund til at kæmpe så intenst mod jyder og andre, der vil skrabe mere asfalt til sig. Per Homann Jespersen peger på, at måden, der laves trafikforlig på, er blevet ændret markant:

- Nu planlægges trafikinvesteringer ti år ud i fremtiden, og der er afsat penge til dem på forhånd, så det er ikke afhængigt af det enkelte års finanslov. Det er blevet sværere at lave studehandler, siger trafikforskeren.

Magnus Heunicke fastholder dog, at det er nødvendigt at kæmpe for de lokale trafikale interesser.

- Det gode er, at vi nu har fået nogle mere objektive kriterier at vælge ud fra. Men hvis man går efter med en tættekam, tror jeg også man kan få øje på vejprojekter, der kommer af partitaktik, siger socialdemokraten til DR Sjælland.

Den nye langsigtede trafikplanlægning er ganske rigtigt ingen garanti mod trafikpolitiske studehandler, påpeger Per Homann Jespersen. Det viser bl.a. sagen om Herning-Holstebro-motorvejen. Men den blev bragt på banen som led i forhandlinger om et sygehus og netop ikke i forbindelse med planlægning af trafikinvesteringer.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App